Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τέλος του Μήνα οι Πρώτοι Έλεγχοι στους Παρόχους για την Εφαρμογή τους

Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τέλος του Μήνα οι Πρώτοι Έλεγχοι στους Παρόχους για την Εφαρμογή τους
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τετ, 8 Ιουνίου 2022 - 08:02

Στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να ελέγχει το εάν και κατά πόσο οι πάροχοι ρεύματος εφαρμόζουν τα νέα έντυπα λογαριασμών ρεύματος και των εγγράφων αιτήσεων προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία έχει προτείνει ο Ρυθμιστής της αγοράς. Μάλιστα, οι εταιρείες που θα υιοθετήσουν τα τυποποιημένα τιμολόγια θα ευνοούνται με μια θετική αναφορά στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Άλλωστε η Διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναζητεί τον τρόπο ώστε να καταστήσει με κάποιον τρόπο υποχρεωτικά τα πρότυπα των τιμολογίων ρεύματος για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, σε πρώτη φάση οι προτάσεις της Αρχής δεν έχουν υποχρεωτικό

χαρακτήρα για τους προμηθευτές ρεύματος, ωστόσο ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Η ΡΑΕ προτείνει πέντε κατηγορίες τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια, τα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, τα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά με όριο διακύμανσης, τα κυμαινόμενα τιμολόγια δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και με όριο διακύμανσης. 

Ο Ρυθμιστής της αγοράς, με τα τυποποιημένα τιμολόγια στοχεύει να διευκολύνει τον καταναλωτή, καθιστώντας τα  κατανοητά προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση με τις πληροφορίες και τις αναλύσεις των χρεώσεων που περιέχουν οι λογαριασμού ρεύματος σήμερα. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ:

· Στις 30 Ιουνίου θα δημοσιευθεί η πρώτη Θετική Αναφορά για τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας  που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και οι οποίοι το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.

· Στις 31 Ιουλίου θα δημοσιευθεί η πρώτη Θετική Αναφορά των παρόχων ρεύματος οι οποίοι έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης Χαμηλής Τάσης», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022.

Πάντως, οι προμηθευτές ρεύματος από την πλευρά τους ζητούν περιθώριο χρόνου για την προσαρμογή του πληροφοριακού τους συστήματος ώστε να τυπώνει τα νέου τύπου τιμολόγια. Από την άλλη, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός για την πιθανότητα από την   1η Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ισχύσει ο νέος μηχανισμός της αγοράς, να χρειαστεί   και πάλι αλλαγή των εντύπων άρα και νέα αλλαγή στο λογισμικό τους καθώς, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.