Άνθρακες ο  …θησαυρός! Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, παρακάμπτοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την παραγωγή με μεγαλύτερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες εν μέσω ενδείξεων για ισχυρή  ζήτηση. Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει τον στόχο παραγωγής της κατά 648,00 βαρ/ημερ.,  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 432.000 βαρ/ημερ., σε μηνιαίες αυξήσεις που έχει εφαρμόσει από πέρυσι. Επίσης οι αυξήσεις κατανεμήθηκαν αναλογικά

μεταξύ των μελών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πραγματική ώθηση της προσφοράς να είναι μικρότερη από την επίσημη τιμή. Όπως αναφέρουν οι FT, το γεγονός ότι η Ρωσία έμεινε στον όμιλο υποδηλώνει ότι η παραγωγή από τη συμμαχία προσπαθεί να καλύψει ακόμη και αυτή την μέτρια αύξηση των ποσοστόσεων ενώ οι προσδοκίες της αγοράς ήταν ότι ο ΟΠΕΚ+  συζητούσε εάν θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διακύμανση (brent) 3 ημερών 

Η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά 1εκατ. βαρ/ημερ.,  από την έναρξη του πολέμου και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς αρχίζουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αυτό έγινε καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5.068 χιλιάδες βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης ήταν επίσης χαμηλότερα.

Διακύμανση (brent) 1 εβδομάδας

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο επέκτεινε τις πρόσφατες απώλειες καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες από την πλευρά της προσφοράς. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία υποχώρησαν έως και 4,3% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, καθώς οι έμποροι δεν αναμένουν περαιτέρω περικοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αυτό ακολουθεί τις ανακοινώσεις της Gazprom ότι δεν αναμένει να διακόψει άλλο ευρωπαϊκό αέριο καθώς όλοι οι πελάτες της, είτε έχουν πληρώσει επαρκώς,  είτε έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα λαμβάνουν περισσότερο φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι τιμές ανέκαμψαν έντονα στο κλείσιμο εν μέσω ενδείξεων έντονης ζήτησης.

Την ίδια ώρα η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα, παρέχοντας έτσι κίνητρο για την καύση περισσότερου αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ευρωπαϊκός άνθρακας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, αφού οι ευρωπαίοι νομοθέτες πρότειναν να επιταχυνθούν οι περικοπές των εκπομπών με το σύστημα εμπορίας έως το 2030.

Το σιδηρομετάλλευμα ωθήθηκε υψηλότερα καθώς η αγορά προσβλέπει σε κινεζικά μέτρα τόνωσης που ενισχύουν τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σιγκαπούρη ξεπέρασαν τα 140 δολ. ΗΠΑ/τόνο στο υψηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερο από ένα μήνα αφού το Πεκίνο διέταξε τις κρατικές τράπεζες να δημιουργήσουν μια πιστωτική γραμμή 800 δισ. CNY για έργα υποδομής. Ωστόσο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να ‘’κρέμεται’’ πάνω από τις αγορές εμπορευμάτων, με τις ροές σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα να επηρεάζονται πλέον. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος. ωστόσο οι αποστολές μετα την εισβολή έπεσαν στο μηδέν. Η Ινδία αύξησε επίσης τους δασμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες εξαγωγές. Αυτό συμβαίνει καθώς η Αυστραλία και η Βραζιλία αγωνίζονται να διατηρήσουν την τρέχουσα εξαγωγική παραγωγή. Ακόμα κι έτσι, η ανοδική πορεία των τιμών θα μπορούσε να είναι περιορισμένη. Οι περιορισμοί στην παραγωγή χάλυβα παραμένουν, ενώ η χαλάρωση των κανονισμών στον τομέα της στέγασης δεν θα λύσει τα υποκείμενα ζητήματά του.

Ο χαλκός κέρδισε καθώς το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών στην Κίνα. Οι περιορισμοί της πανδημίας στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο είχαν επιβαρύνει τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες. Με αυτές που έχουν πλέον αρθεί, η αγορά αναζητά ώθηση στη ζήτηση καθώς η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται. Πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στο Περού, λόγω διαμαρτυριών στο ορυχείο Los Chancas της Southern Copper, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των τιμών του χαλκού.

Ο χρυσός αύξησε τα κέρδη καθώς η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια χαλάρωση της οικονομίας. Αυτό αύξησε την προοπτική ενός λιγότερο επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard τόνισε ότι οι προσδοκίες για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν και τον επόμενο μήνα ήταν λογικές και δεν είδε καμία περίπτωση να σταματήσει η εκστρατεία σύσφιξης των τραπεζών στη συνέχεια.