Δεκάδες B to B συναντήσεις (περί τις 230) έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία με επικεφαλής τον Υπουργό Επενδύσεων της χώρας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, που ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 2022. Οι συναντήσεις, αλλά και το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσαν 

το Υπουργείο Εξωτερικών και η Enterprise Greece  είχαν ως στόχο να γνωρίσουν οι Σαουδάραβες επιχειρηματίες, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στον ενεργειακό τομέα, με τις ΑΠΕ να πρωταγωνιστούν καθώς υπήρξε ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε joint venture με ελληνικές εταιρείες, ή και με εξαγορές ώριμων έργων.

Η Σαουδική Αραβία άλλωστε θέλει να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια και το είχε καταστήσει σαφές και στο φόρουμ «Future Investment Initiative», που είχε διεξαχθεί, παρουσία σημαντικών επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων στις χώρες του Κόλπου, τον περασμένο Νοέμβριο στο Ριάντ, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Τότε είχε εκφραστεί και το ενδιαφέρον για εξαγωγή πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.   Ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν υπογράψει συμφωνία για ένα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Και με την προοπτική του πρότζεκτ Greece Egypt Interconnector που έχει ανακοινώσει η εταιρεία ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου, η Ελλάδα μπαίνει στο …κάδρο για να μεταφέρεται πράσινη ενέργεια από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας. 

Στελέχη του ομίλου Κοπελούζου συναντήθηκαν με Σαουδάραβες επενδυτές, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, B to B συνάντηση έγινε και στα γραφεία  της «Μυτιληναίος».

Παράλληλα, χθες προχώρησε και η μονογραφή της συμφωνίας για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ασίας,  Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας και Ευρώπης. Ουσιαστικά πρόκειται για  ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ για την   ανάπτυξη ενός broadband καλωδίου, το «East to Med data Corridor»,  που θα ξεκινά από  τη Σιγκαπούρη και θα φθάνει έως τη Γένοβα, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα.

Στο έργο, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπείται από τη  MENA HUB και από την ελληνοκυπριακή πλευρά η TTSA, ενώ μέτοχοι θα είναι επίσης ΔΕΗ και η CYTA Κύπρου.

Η συμφωνία περιγράφει τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του έργου. Η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί έως  τα τέλη Ιουλίου ώστε, η κατασκευή του να ξεκινήσει στις   αρχές του επόμενου φθινοπώρου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2025.