Οι τιμές του πετρελαίου αρμενίζουν, τα τελευταία 24ωρα, σε αχαρτογράφητα ύδατα. Στις 15:40 ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark εξακολουθεί να παραμένει πέραν του φράγματος των 123 δολαρίων ανά βαρέλι και να βαίνει ολοταχώς για τα 124 δολάρια, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI αγγίζει τα 119 δολάρια ανά βαρέλι. Η ζοφερή προοπτική για την παγκόσμια 

οικονομία και η απειλή ενός κύματος πληθωρισμού, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με όλα τα δεινά που τη συνοδεύουν, σημαίνει ότι τα σχέδια για την Ενεργειακή Μετάβαση αναστέλλονται υποχρεωτικά, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των αρμοδίων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τούτο επειδή σήμερα, το ζητούμενο δεν είναι το αν και με τί ρυθμό θα εντάξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα των χωρών-μελών, αλλά το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από το σοκ που προκαλεί ο συνδυασμός της έλλειψης επαρκούς τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, με το το ρεύμα των υψηλών τιμών στα ορυκτά καύσιμα που δεν λέει να ανακοπεί, ιδίως μετά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε το βάθος της συνδεσιμότητας και αλληλεξάρτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, έθεσε εν αμφιβόλω την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και υπό αμφισβήτηση την οικονομική ανάκαμψη που ήταν το μέγα ζητούμενο μετά την πανδημία της Covid-19. Πυροδότησε ακόμη ένα ολοένα και επιταχυβνόμενο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες, εξαιτίας του άλματος των τιμών της ενέργειας.

Το ζοφερό αυτό παζλ αποκαλύπτει όμως και κάτι ακόμ πιο απειλητικό: την πιθανότητα η Ευρώπη και όχι μόνο, να βαίνει ολοταχώς προς τον στασιμοπληθωρισμό, που αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής. Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό κερδίζουν διαρκώς έδαφος, με ποσοστό άνω του 70% των επενδυτών να αναμένουν τον ερχομό μας πραγματικής οικονομικής καταιγίδας.

Τί θα μπορούσε, όμως να προκαλέσει ένα τέτοιο σοκ; Η απάντηση, για την πλειονότητα των αναλυτών είναι η πλήρης απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ε.Ε., όπερ και εγένετο!

Η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στη στρατόσφαιρα και οι αγορές εμπορευμάτων βιώνουν πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται. Όπως ρκιμούν ειδήμονες του χώρου, έχει παρατηρηθεί μείωσή τους κατά 600 εκατ. βαρέλια από την αρχή του 2021, την ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Με το καλοκαίρι εν όψει, η αγορά προειδοποιεί για επικείμενη έλλειψη καυσίμων. Με τη ζήτηση να αυξάνεται και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων αποκλεισμού που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάσρτημα στηνΚίνα, η έλλειψη προσφοράς θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

Μια πλήρης απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου όπως αυτή που ενέκριναν χθες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απειλεί με νέο σοκ τις τιμές του πετρελαίου, ενδεχομένως ακόμη και στα όρια διακύμανσης 170-200 δολαρίων ανά βαρέλι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ορατό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και η Ε.Ε. κλιμακώνει τα μέτρα κατά της Μόσχας, η μόνη υπόσχεση που μπορεί να μας δώσουν οι αγορές είναι είναι σκηνικό στασιμοπληθωρισμού που θα καταρρακώσει τις οικονομίες και θα μας επιστρέψει στη δεκαετία του ΄80…