Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε μικρή πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Μαΐου και 8 Μαΐου 2022 ανήλθε στα €226,84/MWh, δηλαδή μειωμένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 0,61% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €337,21/MWh και στα €85,35/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (3/5) φτάνοντας τα €245,94/MWh.   

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά τη μικρή αύξηση της ζήτησης και τη μειωμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, οι τιμές στη χονδρεμπορική τιμή της Ελλάδας συγκρατήθηκαν, καθώς η μικρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτές του ηλεκτρισμού.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού κινήθηκε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από τις 0,9 TWh (854 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε άνοδο κατά 110 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 908 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (53 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 49 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 42%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 343 GWh, σημειώνοντας πτώση 13% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 39 GWh (+52% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 244 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 53 GWh (υψηλό 5 εβδομάδων) κάλυψε το 7% της ζήτησης ηλεκτρισμού.