Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1 Μαΐου 2022 ανήλθε στα €228,24/MWh, δηλαδή μειωμένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 11,05% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €310,00/MWh και στα €62,42/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (26/4) φτάνοντας τα €252,12/MWh.  

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, το φορτίο, το οποίο κινήθηκε πτωτικά για 6η συνεχόμενη εβδομάδα, αλλά και η πληθωρική παρουσία των μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, άσκησαν καθοδική πίεση στη χονδρεμπορική τιμή της Ελλάδας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού κινήθηκε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από τις 0,9 TWh (836 GWh), καταγράφοντας χαμηλό 50 εβδομάδων. Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 339 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 891 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (55 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 56 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 49%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 393 GWh, σημειώνοντας αύξηση 13% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 25 GWh (-10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 164 GWh, καλύπτοντας το 21% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 46 GWh κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.