Η διατήρηση των πολύ υψηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η ολοένα αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου προβλέπεται ότι θα ωθήσουν τις καταβολές φόρων από τον τομέα του upstream στο ιστορικό υψηλό των 2,5 τρισ. δολαρίων το τρέχον έτος, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2,1 τρισ. δολαρίων το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy, η Σαουδική Αραβία θα είναι, φυσιολογικά, η κύρια οφελημένη από τις συνολικές ταμειακές ροές προς τα κρατικά ταμεία και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ιράκ.

Γενικά, το top 10 κυριαρχείται από τις χώρες παραγωγούς της Μέσης Ανατολής. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι φορολογικές ροές ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, με την Νορβηγία και το Ιράκ να έχουν μέσο όρο εισπράξεων ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου (boe) της τάξης των περίπου100 δολαρίων, ενώ για τις ΗΠΑ και τον Καναδά αυτό μτο νούμερο υποχωρεί κάθετα, στα 20 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου.

Για το 2020, τα συνολικά φορολογικά έσοδα των κυβερνήσεων ανέρχονταν σε ελαφρώς πάνω από 600 δισ. δολάρια, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι περικοπές της παραγωγής λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, στην αρχή εκείνου του έτους, επέφεραν ένα πρωτοφανές πτωτικό σπιράλ στα αναμνόμενα φορολογικά έσοδα από τον τομέα. Πέρυσι όμως, οι ταμειακές ροές προς τα κρατικά ταμεία αυξήθηκαν σε 1,4 τρισ. δολάρια, χάρη, κυρίως, στις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

«Το άλμα των φορολογικών εσόδων σε αυτά τα ύψηοφείλεται στο συνδυασμό των υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και του χαμηλότερου κόστους. Πριν από ένα χρόνο, φαινόταν ότι η εποχή των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα αποτελούσε παρελθόν. Σήμερα είναι σαφές ότι βαίνουμε προς έναν υπερ-κύκλο που θα ωφελήσει τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Αυτά τα έσοδα-ρεκόρ παρουσιάζουν μια απαράμιλλη ευκαιρία για τη διαφοροποίηση των οικονομιών», δηλώνει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών Upstream της Rystad Energy.

Όσον αφορά σε απόλυτους αριθμούς, Το Ριάντ θα αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ήτοι, αύξηση σχεδόν 250 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2021! Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, λεπονται με τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ανέρχονται σε περίπου 250 δισ. δολάρια, δηλαδή αύξηση 100 δισ. δολαρίων από το το προηγούμνο έτος και στην Τρίτη θέση ακολουθεί το Ιράκ με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, τουτέστιν, διπλάσια από πέρυσι.

Όσον αφορά στην Νορβηγία, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα από τον τομέα να ανέρχονται σε 150 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις η δέκατη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα κόστους και τον πολύ υψηλό βαθμό ελέγχου των εταιρειών από το κράτος.