Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε μικρή άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 11 Απριλίου και 17 Απριλίου 2022

 ανήλθε στα €253,53/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 0,28% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €375,00/MWh και στα €89,99/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (14/4) φτάνοντας τα €284,55/MWh.  

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, το φορτίο, το οποίο κινήθηκε πτωτικά για 4η συνεχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι φθηνές εισαγωγές, λόγω της εβδομάδας του καθολικού Πάσχα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι οποίες αναχαιτίστηκαν τόσο από την πτώση της παραγωγής ΑΠΕ όσο και από τη μειωμένη διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού κινήθηκε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από τη 1 TWh (906 GWh), καταγράφοντας χαμηλό 25 εβδομάδων. Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 59 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 921 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιορισμένες εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (15 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 48,5 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 39%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 340 GWh, σημειώνοντας πτώση 9% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 32 GWh (-28% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 218 GWh, καλύπτοντας το 25% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 50 GWh κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.