Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν πως έως το 2030 στην Ευρώπη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πλαστικών είτε θα ανακυκλώνεται, είτε θα επαναχρησιμοποιείται, είτε θα χρησιμοποιείται για ενέργεια. Στη χώρα μας η ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιμά πως μέχρι τέλος του έτους η χώρα μας θα πετύχει το στόχο της για μηδενισμό των προστίμων αναφορικά με τους παράνομους ΧΑΔΑ. Την ίδια ώρα, τη δημιουργία 

στην Ελλάδα, εντός του 2022, μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Στην Ευρώπη, καταγράφονται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης. Η Enerkem, παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένεται να διευρύνει τη συνεργασία της με την Repsol. Από πέρυσι, η εταιρεία συνεργάστηκε με την Enerkem και την Agbar για την κατασκευή της Ecoplanta Molecular Solutions στο El Morrell, της Ισπανίας. Το εργοστάσιο, που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2026, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Enerkem για την επεξεργασία περίπου 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων ετησίως και την παραγωγή σχεδόν 240.000 τόνων μεθανόλης. Ανάμεσα σε περισσότερα από 300 έργα που υποβλήθηκαν από μεγάλους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς ομίλους πέρυσι, η Ecoplanta Molecular Solutions ήταν ένα από τα επτά έργα που επιλέχθηκαν για οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιχορήγηση έως και 106 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε με το Μαυροβούνιο δάνειο ύψους 27 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τα πρότυπα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Το έργο, με εκτιμώμενο επενδυτικό κόστος 54 εκατ. ευρώ, αφορά την υλοποίηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και την αποκατάσταση περίπου 30 χωματερών. Οι επενδύσεις που καλύπτονται από αυτό το δάνειο θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση των υδάτων και του εδάφους.