Τα Δεδομένα για την Ελλάδα Μετά την Απόφαση για Πληρωμή του Ρωσικού Αερίου σε Ρούβλια

Τα Δεδομένα για την Ελλάδα Μετά την Απόφαση για Πληρωμή του Ρωσικού Αερίου σε Ρούβλια
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 1 Απριλίου 2022 - 08:03

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες ώρες την κοινή γνώμη είναι κατά πόσο η απόφαση της Ρωσίας θα επηρεάσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρα μας με φυσικό αέριο. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος προβλέπει πως από σήμερα θα πρέπει οι αγοραστές φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. «Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους 

των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απόφαση αυτή αφορά μη «φιλικές» χώρες, ανάμεσά τους και τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση αυτή εξηγείται από την προσδοκία του Ρώσου προέδρου να προσπεράσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και να ενισχύσει την αξία του νομίσματός του.

Με δεδομένο μάλιστα πως η Ευρώπη δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στην εφαρμογή του σχεδίου της για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο παραμένει θολό το τοπίο. Μάλιστα, η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα του Ρώσου προέδρου, κάνοντας λόγο για εκβιασμό. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε πως η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, ακόμη και εκείνο της διακοπής της τροφοδοσίας.

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών σημείων που προβλέπει πώς και πού θα κατευθυνθούν οι προμήθειες σε περίπτωση που η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου διακοπεί. Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα έχουν προτεραιότητα. Οι βιομηχανίες, που χρησιμοποιούν ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που παραδίδεται στη Γερμανία, θα είναι οι πρώτες που αναμένεται να κλείσουν. Εκτιμάται πως οι επιπτώσεις στη βιομηχανία θα είναι έντονες και θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σήμερα ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να υποβάλει τη μελέτη αξιολόγησης κόστους- οφέλους στο υπουργείο Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Οι εκτιμήσεις αναλυτών στο Energia.gr είναι πως αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας δεν τίθεται ζήτημα τροφοδοσίας με το ρωσικό αέριο. Από την άλλη όμως τονίζουν πως η σύμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπει ότι οι πληρωμές οι οποίες πραγματοποιούνται στο τέλος του μήνα γίνονται σε ευρώ, επομένως παραβίαση της σύμβασης χαρακτηρίζεται ως μονομερής ενέργεια. Έχει ενδιαφέρον πάντως εάν με αυτή την κίνηση θα ανοίξει ο δρόμος αποζημιώσεων. Πάντως, πηγές του υπουργείου Ενέργειας καθησυχάζουν και τονίζουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα με την τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.