Η ΕΕ Αντιμέτωπη με τις Αρνητικές Συνέπειες του Πολέμου στην Ουκρανία – Τα Μέτρα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων

Η ΕΕ Αντιμέτωπη με τις Αρνητικές Συνέπειες του Πολέμου στην Ουκρανία – Τα Μέτρα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 22 Μαρτίου 2022 - 08:09

Η Ευρώπη σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα βρεθεί αντιμέτωπη πολύ σύντομα με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από την απόφαση για περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. τώρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών. Ήδη τα κράτη  μέλη  προετοιμάζονται για 

πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου και προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές φυσικού αερίου. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου δίνοντας προτεραιότητα στις προμήθειες των νοικοκυριών. Η δεξαμενή σκέψης Bruegel, εκτιμά ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί το σενάριο διακοπής των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα συντονισμού και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούν  επίσης να διαδραματίσουν πρόσθετο ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε.

Με φόντο τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η αναστολή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία πιθανότατα θα ανατρέψει κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες τη φετινή ανάπτυξη της ευρωζώνης, μειώνοντας την στο 2,3%, τα κράτη ανακοίνωσαν κάποια μέτρα στήριξης των πολιτών. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν την εισαγωγή φόρου στις ενεργειακές εταιρείες. Θα μειωθεί επίσης το κόστος της βενζίνης και του diesel στην αντλία κατά 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Θα επιτραπεί στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας σε δόσεις έως και δύο χρόνια και θα παγώσει επίσης τους λογαριασμούς ενέργειας στις τιμές του περασμένου καλοκαιριού για άλλα 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Μέτρα στα καύσιμα ανακοίνωσε και η Γαλλία και συγκεκριμένα τη μείωση της βενζίνης από την 1η Απριλίου κατά 0,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η Πορτογαλία ανακοίνωσε μηνιαία επιδότηση για την τιμή του καυσίμου 0,40 ευρώ ανά λίτρο.

Η ισπανική κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να εισαγάγει μέτρα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας και των καυσίμων αργότερα μέσα στον μήνα, την ώρα που συνεχίζεται η απεργία των οδηγών φορτηγών εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων. Η απεργία ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα ως μια μικρή διαδήλωση από μια μικρή ένωση μεταφορών, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη διαμαρτυρία. Η απεργία στον τομέα των μεταφορών έχει διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα και στα σούπερ μάρκετ, με ορισμένα φρέσκα προϊόντα να σπανίζουν. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει περαιτέρω το κόστος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Ο πληθωρισμός της Ισπανίας βρίσκεται στο 7,6%. Να σημειωθεί πως οι τιμές του ηλεκτρισμού σημείωσαν τρομακτική αύξηση στην Ισπανία. Στις 8 Μαρτίου, σημειώθηκε ρεκόρ στη μέση τιμή της χονδρικής αγοράς με 544,98 ευρώ/MWh.