Η Απεξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο Δημιουργεί Προσδοκίες για Ανάπτυξη του Υδρογόνου στην Ε.Ε.

Η Απεξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο Δημιουργεί Προσδοκίες για Ανάπτυξη του Υδρογόνου στην Ε.Ε.
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 18 Μαρτίου 2022 - 08:20

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρώπη, το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αναπτυχθεί σε  μεγάλο βαθμό ανέφεραν πρόσφατα ομιλητές στη σύνοδο για το υδρογόνο που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Δεν είναι μόνο οι στόχοι για την απαλλαγή από τις εκπομπές του άνθρακα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για

 πράσινο υδρογόνο, αλλά και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και η ανάγκη της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία, είναι από τις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αναζητά ήδη συνεργασίες για την απόκτηση πράσινου υδρογόνου. «Η Γερμανία θα παραμείνει εξαρτημένη από ενεργειακά προϊόντα από το εξωτερικό περίπου στο 80% της ζήτησης», δήλωσε στη Σύνοδο ο Stefan Kaufmann, επίτροπος καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Στην ίδια σύνοδο, ο Johannes Truby, από την Deloitte, υποστήριξε πως στη βάση δεδομένων της εταιρείας υπάρχουν περισσότερα από 300 έργα υδρογόνου που ανακοινώθηκαν για τα επόμενα τρία χρόνια. «Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα έργα ολοκληρωθούν, αυτό σημαίνει παραγωγή άνω των 5 εκατομμυρίων τόνων καθαρού υδρογόνου μέχρι το 2030», ανέφερε μεταξύ άλλων. Αρκετοί μάλιστα συμμετέχοντες τόνισαν τις δυνατότητες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρει στην οικονομία υδρογόνου της Ευρώπης και τη μεταφορά υδρογόνου με χρήση υπαρχόντων ή υπό επεξεργασία αγωγών αερίου που πηγαίνουν από την Ανατολή προς τη Δύση.

Δεδομένης της κεντρικής σημασίας του υδρογόνου στο μέλλον της Ευρώπης για την καθαρή ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια στρατηγική υδρογόνου για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2020. Αυτό το έγγραφο χαρακτηρίζει το ανανεώσιμο και χαμηλών εκπομπών άνθρακα υδρογόνο ως «κλειδί» για μια μηδενική σε ρύπους οικονομία το 2050. Η δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το υδρογόνο η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο παρέχει περαιτέρω υποστήριξη για το υδρογόνο. Προτείνει όρους για τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου. Το πακέτο στοχεύει στην ενίσχυση της υποδομής και του ρυθμιστικού πλαισίου. Επίσης, παρέχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση στην έρευνα και καινοτομία για το καθαρό υδρογόνο. Όπως επισημαίνουν αναλυτές το υδρογόνο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει θέσει τον εξίσου απαιτητικό στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά 55% έως το 2030.