Με την εικόνα στις αγορές πετρελαίου να θυμίζει διακεκαυμένη ζώνη, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών, προκύπτει το ερώτημα, πού μπορεί να φθάσουν μεσοπρόθεσμα.   Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για ένα άλμα των τιμών στα 160 ή και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι, έως το καλοκαίρι, στην περίπτωση που τα κράτη-αγοραστές συνεχίσουν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό αργό. Είναι όμως εφικτό για την Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη στις προμήθειες ενέργειας από την Ρωσία; Στελέχη της Standard Chartered απαντούν πως είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις και πάντα με τεράστιο κόστος. Αν και οι εξαγωγές ενέργειας από την Ρωσία έχουν εξαιρεθεί επί του παρόντος από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

εν τούτοις οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει φωτιά, καθώς πολλά διυλιστήρια διστάζουν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο και οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις αγορές ρωσικών πρώτων υλών. Παράλληλα ελοχεύει, πάντα, ο κίνδυνος, τα μέτρα κυρώσεων κατά της Μόσχας να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε στιγμή στο επόμενο χρονικό διάστημα, και τα ενεργειακά αγαθά.  

Σύμφωνα με υπολογισμούς της StanChart, η αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου προς τις χώρες της ΕΕ, σε τρέχουσες τιμές, υπολογίζεται σε 550 εκατ. δολάρια ημερησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 200 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Η αντικατάσταση όλων των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ε.Ε. είναι δυνατή, αλλά πιθανότατα θα συνεπαγόταν μια περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων που θα συνοδεύοταν από ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε όλο το εύρος των εμπορευμάτων. Ο όγκος του ρωσικού αργού και των προϊόντων πετρελαίου που κατευθύνεται προς την Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εφόσον η Ευρώπη αποφασίσει να αποστεί από το ρωσικό αργό, τότε μέρος αυτών των ροών είναι πιθανό να μετακινηθεί -και με μεγάλη έκπτωση- προς την Ασία η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει πρόσθετες ποσότητες, δίχως όμως να καλύψει πλήρως την ισορροπία όσον αφορά στην προσφορά και στη ζήτηση.

Προκειμένου, λοιπόν, να καλυφθεί το όποιο κενό προκύψει θα πρέπει υπάρξει ένας νέος κύκλος ροών και σε αυτό μπορεί να συμβάλει μόνον ο OPEC που διαθέτει την αναγκαία πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Μια νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις, μεταξύ των χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ, θα μπορούσε να απελευθερώσει στην αγορά, στο επόμενο εξάμηνο επιπλέον 1,3 εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου ημερησίως. Προς το παρόν οι πρόσθετες ποσότητες στην αγορά προέρχονται  από τις σημαντικές, μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση, συγκυριακές/ προσωρινές ροές από τα στρατηγικά αποθέματα διαφόρων κρατών.

Σε τελική ανάλυση, ο ΟPEC+ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αντιστρέψει την υφιστάμενη «σφικτή» στρατηγική στο θλεμα των ποσοστώσεών του, εάν επιθυμεί να συμβάλει ώστε ο πλανήτης να αποφύγει την περιπέτεια μιας μεγάλης  ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή, οι traders και οι κάθε μορφής κερδοσκόποι, θεωρούν ότι ο ΟPEC έχει παραιτηθεί από τον σταθεροποιητικό ρόλο του, από τη στιγμή που μια συνεχιζόμενη τήρηση της υφιστάμενης συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟPEC+ θα καθιστούσε απρόσιτη την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά ακόμη και υπό τις τρέχουσες ακραίες συνθήκες.