Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε να απαγορευτούν οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ η διεθνής αγορά είναι ανάστατη έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οδεύουμε σε μια ελλειμματική κατάσταση στην προμήθεια. Η έντονη αυτή ανησυχία των αγορών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι στις πρωινές συνεδριάσεις στις Ασιατικές αγορές ( βλέπε Σιγκαπούρη, Σανγκάη) το Brent, το διεθνές benchmark, σημείωνε κέρδη σχεδόν 9,0% με την τιμή να έχει εκτοξευθεί στα $ 129 το βαρέλι, την υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2008. Την ίδια ώρα, η Αμερικανική ποικιλία WTI διαπραγματευόταν στα $ 125,46 το βαρέλι για παραδόσεις Απριλίου,

επίσης ένα ιστορικό υψηλό. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις σε όλη την γκάμα των προϊόντων όπως οι βενζίνες, το ντίζελ και τα αεροπορικά καύσιμα. Να σημειωθεί ότι στα $ 130 το βαρέλι το Brent, που είναι πιθανό μα έχει φθάσει καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, θα έχει καταγράφει ανατίμηση 33% σε μόλις 10 ημέρες.

Το απόγευμα σημειώθηκε διόρθωση των τιμών, με το Brent να ανέρχεται στα 122,62 (+3,82% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) και το WTI στα 119,05 (+2,91% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) στις 17:45 ώρα Ελλάδος.

Η πορεία του Brent την τελευταία εβδομάδα (πηγή: Financial Times)

Η πορεία του Brent το τελευταίο εξάμηνο (πηγή: Financial Times)

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του αργού τις τελευταίες ημέρες αντανακλά την στενότητα από πλευράς προμήθειας που παρατηρείται παγκοσμίως καθώς η ζήτηση τρέχει με ρυθμό + 3,2 εκατ. βαρ/ ημέρα με προοπτική εφέτος η συνολική ζήτηση να διαμορφωθεί στα 100,6 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, έχοντας δηλαδή φθάσει και ξεπεράσει το προ Covid επίπεδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Σε αντίθεση με την ισχυρή ζήτηση η παγκόσμιος προμήθεια υστερεί καθώς ο OPEC+ ( συμμετέχει και η Ρωσία) δεν προχωρά σε περαιτέρω αποδέσμευση της παραγωγής, διατηρώντας τις ίδιες ποσοστόσεις όπως αυτές που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2021.

Ως γνωστό το πετρελαϊκό καρτέλ, που ελέγχει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας προμήθειας αργού, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής υπό τον φόβο μιας νέας πανδημίας που θα βύθιζε εκ νέου την ζήτηση σε μηδενικά επίπεδα. Όπως μας πληροφορεί ο ΙΕΑ ο OPEC+ θα χρειαστεί να αυξήσει την παράγων κατά 6,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία στην διεθνή αγορά. Όμως μια τέτοια κίνηση θα μείωνε την εφεδρική παραγωγική ικανότητα του Οργανισμού σε πρωτόγνωρα επίπεδα, στα 2,5 εκατ βαρέλια/ ημέρα, καθιστώντας τον ευάλωτο στις απρόβλεπτες διακυμάνσεις της αγοράς.

Στην όλη πετρελαϊκή εξίσωση δεν βοηθά η διαρκής πτώση των αποθεμάτων του Ο.Ο.Σ.Α τα οποία μειώθηκαν κατά 60 εκατ. βαρέλια τον περασμένο Δεκέμβριο για να διαμορφωθούν συνολικά στα 2680 εκατ.βαρ,δηλ.-355 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με πέρυσι. Η καθοδική πορεία των διεθνών αποθεμάτων αναμένεται να συνεχιστεί σταθερά κατά τους επόμενους μήνες καθώς τα πετρέλαιο εισαγωγικά κράτη, υπό την σκεπή του ΙΕΑ, θα υποχρεωθούν να αποδεσμεύσουν περαιτέρω ποσότητες ( αργού και προϊόντων) από τα στρατηγικά αποθέματα, επιπλέον των 60,000 που αποδέσμευσαν πρόσφατα.

Εν κατακλείδι ο συνδυασμός υψηλής και ανακάμπτουσας παγκόσμιας ζήτησης, η στενότητα στην παραγωγή και η συνεχής μείωση των αποθεμάτων συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πιέζει ανοδικά τις τιμές.

Μια πίεση η οποία, σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, δεν πρόκειται να ελαττωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ιδίως σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επιστρέψει με μεγάλη σφοδρότητα.