(upd19:55) Μικρή διόρθωση σημειώνουν το Brent, στα 111,78, και στα 109, 66 το WTI στις 19:55 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα, με όλη η υφήλιος να αναμένει την επανάληψη των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας επί λευκορωσικού εδάφους, με τις μάχες να μαίνονται για όγδοη ημέρα στην Ουκρανία οι αγορές πετρελαίου και πρώτων υλών περιδινίζονταν γύρω από ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Ειδικότερα, στις 16:05 ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark βρισκόταν στα 113,5 δολ. το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI στα 111,3 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, την ίδια ώρα, σημείωνε άλμα, πάνω από τα 172 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Tαυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου κερδίζει σχεδόν 10% από τις αρχές των συναλλαγών, στο 1,90 δολάριο. Επίσης, άλμα κατά 29% σημειώνει σε σχέση με εχθές και η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για αύριο φτάνοντας στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

(upd. 12.09) Για όγδοη ημέρα αφότου ξεκίνησαν οι μάχες στην Ουκρανία οι αγορές πετρελαίου και πρώτων υλών εξακολουθούν να περιδινίζονται γύρω από ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Αυτή την ώρα (12:05 ώρα Ελλάδος) η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark κυμαίνεται στη ζώνη εύρους 116-117 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI κυμαίνεται στην περιοχή μεταξύ 113-114 δολαρίων ανά βαρέλι. Το σκηνικό της ανωμαλίας ολοκληρώνει η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, που την ίδια ώρα κινείται πάνω από τα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Tαυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου κερδίζει σχεδόν 10% από τις αρχές των συναλλαγών, στο 1,90 δολάριο. Επίσης, άλμα κατά 29% σημειώνει σε σχέση με εχθές και η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για αύριο φτάνοντας στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στην αγορά η Ευρώπη φέρεται να έχει δυσκολίες στο να αναπληρώσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της έως τον επόμενο χειμώνα, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι γερμανικές υπόγειες αποθήκες "έχουν εξαντληθεί" κατά το 70,6%, ενώ οι γαλλικές κατά το 77,1%. Η απόσυρση αερίου από τις ευρωπαϊκές αποθήκες διαρκεί συνήθως έως τα τέλη Μαρτίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως τις αρχές Απριλίου. Οι εγχύσεις φυσικού αερίου αρχίζουν αμέσως μετά για τον ανεφοδιασμό της ηπείρου για τους καλοκαιρινούς μήνες και ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται σε νέα χαμηλά δεκαετίας, η πλήρωσή τους ενόψει του χειμώνα του 2023 θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση.

Τουλάχιστον, η Ρωσία, που της προμηθεύει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, έχει ανακοινώσει ότι οι παραδόσεις αερίου μέσω του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας και του Nord Steam 1 δεν πρόκειται να διακοπούν.

Αυξημένες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αύριο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σημαντικά αυξημένες είναι και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται αύριο στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν αύριο το 53,7% της ζήτησης ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%). Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας. Παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).