(upd 18:37) Μικρή διόρθωση σημειώνουν το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Μαρτίου, οι τιμές του αργού μετά το ξέφρενο "ράλλυ" που σημειώθηκε εντός της ημέρας, με το Βrent στα 108,5 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 106,2 δολ. το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, έχει "σκαρφαλώσει" στα 180,000 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), αυξημένο κατά 58,326 ευρώ (+47.94%) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. OPEC+: Δεν Επιταχύνει το Ρυθμό Αύξησης της Παραγωγής Αργού Παρά τις Εκκλήσεις Από ΗΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

(upd 14:27) Συνεχίζεται η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Το Brent έχει φτάσει στα 111,03 δολ. το βαρέλι στις 12:19 GMT (14:19 ώρα Ελλάδος)  και το WTI στα 108,80 δολ. το βαρέλι στις 12:17 GMT (14:17 ώρα Ελλάδος) Την ίδια στιγμή, το συμβόλαιο φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, έχει "σκαρφαλώσει" στα 167,445 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

(upd 12:47) Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρει στα χαρακώματα όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτή την ώρα (10:45) η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark βαίνει προς τα 112 δολάρια ανά βαρέλι (111,46), ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI κινείται στη ζώνη εύρους μεταξύ 109-110 δολαρίων ανά βαρέλι, δηλαδή, καταγράφουν νέα υψηλά επταετία. Παράλληλα, το συμβόλαιο φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ(υψηλό ημέρας) η μεγαβατώρα (MWh).Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει με την εισβολή των στρατευμάτων του στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν καλεί για τη λήψη έκτακτων μέτρων και στρατηγικών ανάσχεσης μιας κρίσης που απειλεί να ξεφύγει. Σε μια κίνηση που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Λευκός Οίκος φέρεται να έχει απευθύνει ένα κεκαλυμμένο σήμα προς τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου τους, στον απόηχο αυτής της έκρηξης των τιμών.

«Οι τιμές είναι πολύ υψηλές και το σήμα τους είναι πολύ ισχυρό. Αν οι άνθρωποι θέλουν να παράγουν περισσότερο, μπορούν και πρέπει να το κάνουν», δήλωσε με συνέντευξή του ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου. Αν και τα λόγια αυτά δεν μπορούν να εκληφθούν ως επίσημο αίτημα προς τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή, εν τούτοις δεν θα πρέπει μη ληφθούν σοβαρά, ιδίως καθώς το προηγούμενο διάστημα  αγνοούνταν παντελώς τα σχέδια παραγωγής των εταιρειών, ενώ επαφιόταν στον ΟPEC+ να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά.