Το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Πολέμου -Στα 103,59 Δολάρια το Πετρέλαιο, στα 135 Ευρώ/MWh το Φ. Αέριο

Το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Πολέμου -Στα 103,59 Δολάρια το Πετρέλαιο, στα 135 Ευρώ/MWh το Φ. Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 24 Φεβρουαρίου 2022 - 08:30

(upd: 18:17) Μια νέα μαύρη μέρα ξημέρωσε για την Ευρώπη. Η Ρωσία εξαπολύει από τις 5 τα ξημερώματα γενικευμένη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, με εισβολή τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων από το Ντονμπάς και την Λευκορωσία, καθώς και με «στοχευμένους» αεροπορικούς βομβαρδισμούς 

στρατιωτικών στόχων. Στο Κίεβο, στην Οδησσό, στην Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας ακούγονται εκρήξεις, οι πολίτες σπεύδουν, είτε στα καταφύγια, είτε εγκαταλείπουν μαζικά τα αστικά κέντρα και την ατμόσφαιρα δονεί ο ήχος των αντιεροπορικών σειρήνων. Σύσσωμη η Δύση καταδικάζει την επίθεση, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο «εν ονόματι της ανθρωπότητας», ενώ αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο» και πως στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ουκρανικός λαός.

Ο γνωστός «επιτήδειος ουδέτερος», ήτοι, η Τουρκία συνεχίζει να το παίζει (τουλάχιστον επί του παρόντος) και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να φέρεται -δεν έχει επιβεβαιωθεί- να συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η προπαγάνδα από τις δύο πλευρές των αντιμαχομένων δίνει και παίρνει, όπως είναι φυσικό αυτές τις ώρες, και θα ήταν παρακινδυνευμένο να αξιολογήσει κανείς τις ειδήσεις που μεταδίδονται και να τις λάβει στα σοβαρά. Θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου δούμε το πώς πάνε τα πράγματα και προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Η μόνη είδηση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι οι απανωτές εκρήξεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου! Η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark που ξεπέρασε τα 105 δολάρια ανά βαρέλι (104,90 στις 15: 45 ώρα Ελλάδας) διορθώνει στα 103,59 αργά το απόγευμα, η αμερικανική ποικιλία WTI κινείται που κινήθηκε ακόμη και εγγύς των 100 δολαρίων ανά βαρέλι (99,41) νωρίτερα το απόγευμα, υποχωρεί στα 97,18 δολάρια (18:19 ώρα Ελλάδος), ενώ το TTF φυσικού αερίου εκτινάχτηκε στα 135 δολάρια από 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά το μεσημέρι, με ποσοστιαία άνοδο 46,11% από χθες. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

Το αξιοπερίεργο είναι το ότι ο ρωσικός όμιλος, Gazprom, ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι δεν έχει σταματήσει τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε με δική του ανακοίνωση ο διαχειριστής του δικτύου στην Ουκρανία! 

Όσον αφορά σε όλους όσοι αυτή τη στιγμή διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ειρήνη, να θυμίσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμάζαν, με το δικό του τρόπο ο καθένας, τις σημερινές εξελίξεις. Είναι ενδεικτική η απροθυμία των ηγετών της Δύσης να αποτρέψουν τον πόλεμο, όταν ακόμη και στο θέμα των κυρώσεων αντιμετώπισαν, έως και χθες, την Μόσχα με τη λήψη… κλιμακωτών μέτρων!

Το energia. gr παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει τακτικά για την κατάσταση.