Νατοϊκός Πλανήτης Κατά Μόσχας: Κυρώσεις-Κυρώσεις-Κυρώσεις και στο Βάθος Πόλεμος (;)

Νατοϊκός Πλανήτης Κατά Μόσχας: Κυρώσεις-Κυρώσεις-Κυρώσεις και στο Βάθος Πόλεμος (;)
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 22 Φεβρουαρίου 2022 - 19:11

Ευρωπαίοι, Αμερικανοί αλληλοσυγχαίρονται για το σθένος, την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους και επιχαίρουν για το κοινό μέτωπο που συνέπηξαν κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν για τις μονομερείς ενέργειές του στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ (στα ουκρανικά). «Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες 

περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ (στα ρωσικά) της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Στην αποψινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου αναμένεται να κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων και εν συνεχεία οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο. ‘Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές των  Βρυξελλών το εν λόγω  πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις για όλους όσοι συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση, στις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές, στην ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να διαθέτουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε., προκειμένου να περιοριστεί η χρηματοδότηση «κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών». Τέλος, κυρώσεις που αφορούν στο εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την Ε.Ε. ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι «αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.»

«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι η Ένωση παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. «Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Τις κινήσεις κατά της Ρωσίας σφραγίζει η απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την έκδοση της άδειας λειτουργίας (πιστοποίηση) του Nord Stream 2. «Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά το Nord Stream 2», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου για να προσθέσει πως αφού η κατάσταση έχει «αλλάξει ριζικά», η Γερμανία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό με άλλο τρόπο.

Η Ρωσία σήκωσε το γάντι με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και νυν αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια δύσκολη τιμολογιακή πραγματικότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο.

«Ο Γερμανός καγλελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», έγραψε σε tweet ο Μεντβέντεφ!!!

Ο Μπόρις Τζόνσον και το Ηνωμένο Βασίλειο που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, ανακοίνωσαν ήδη κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες, τις Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, επιπλέον των κυρώσεων σε βάρος τριών πάμπλουτων Ρώσων ιδιωτών, των Gennady Timchenko, Boris Rotenberg και Igor Rotenberg, για τους οποίους ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Εν μέσω όλης αυτής της αντάρας, έρχεται ο επαμφοτερίζων κ. Ερντογάν να δηλώνει στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι «αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», όμως ως έχουσα θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και με την Ρωσία, αντιτίθεται στις προτεινόμενες κυρώσεις.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ορθώσει ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό τείχος άμυνας, με τον ρωσικό οργανισμό ACRA να εκτιμά ότι οι εγχώριες τράπεζες εισήγαγαν ρευστά διαθέσιμα ύψους 5 δισ. δολαρίων σε συνάλλαγμα τον Δεκέμβριο, ως προληπτική κίνηση για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις.

Σημειώνουμε πως περίπου το ήμισυ του συνόλου των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Ρωσίας, που μεταφράζεται σε περίπου 100 δισ. και 70 δισ. δολάρια αντίστοιχα, διατηρούνται σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Κι ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται οι πρώτες «ειρηνευτικές» δυνάμεις του ρωσικού στρατού στις «ανεξάρτητες» -πλέον- ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ αναμένει γενική επίθεση κατά του Κιέβου και ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε διάγγελμα για την ουκρανική κρίση στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Πάντως αυτή την ώρα (19:10 ώρα Ελλάδος) η τιμή του Brent διορθώνει ελαφρώς και κινείται στην περιοχή των 96,60 δολαρίων ανά βαρέλι από 97,70 που ήταν περίπου στις 15:30.