Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι φόβοι για τη δημιουργία ενός μεγάλου κύματος ανεξόφλητων λογαριασμών, εξαιτίας των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι λογαριασμοί που έρχονται το τελευταίο διάστημα οδηγούν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι αυξήσεις φθάνουν και το 170%. Ταυτόχρονα δεν παρατηρούνται κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά

Ωστόσο, η λειτουργία της αγοράς είναι πλήρως θωρακισμένη σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αναλυτές στο Energia.gr, το οποίο σημαίνει ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα γιατί αυτόματα μεταφέρεται στον πάροχο τελευταίου καταφυγίου. Όπως είναι γνωστό οι  καταναλωτές που τους έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης προμηθεύονται ρεύμα από την καθολική υπηρεσία. Τον ρόλο του καθολικού παρόχου αναλαμβάνουν οι πέντε προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικά μερίδιο στην αγορά.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η ανησυχία σε σχέση με τα συσσωρευμένα χρέη των παρόχων προς τους διαχειριστές και τους δήμους και το ενδεχόμενο να δούμε και στην Ελλάδα λουκέτα σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είναι δομημένη η λειτουργία της αγοράς ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να αγοράζει την ενέργεια και μετά να την πληρώνει. Βέβαια υπάρχουν οι εγγυητικές και υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας. Παράλληλα, είτε πληρωθεί από τον καταναλωτή είτε όχι χρεώνεται τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και πρέπει να τις αποδώσει. Αλλά και σε σχέση με τα τέλη προς την ΕΡΤ και τους δήμους αποδίδει ότι πληρώνεται. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο ενώ έχει πάρει τα λεφτά να μην τα αποδίδει. Το πρόβλημα όπως αναφέρουν αναλυτές στο Energia.gr μεγεθύνεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κύματος ανεξόφλητων λογαριασμών. Το θέμα όπως φαίνεται μπορεί να λυθεί μόνο με παρέμβαση της πολιτείας, καθώς οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί δεν φαίνεται να περιορίζουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές σε άλλες χώρες οι εταιρείες έχουν μικρότερη έκθεση στους κλυδωνισμούς της αγοράς, καθώς αφενός είναι πολλοί περισσότεροι οι προμηθευτές, αφετέρου έχουν τακτοποιημένα μακροχρόνια συμβόλαια, είναι αλλιώς διαμορφωμένη η αγορά  γι’ αυτό δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τις αυξήσεις των τιμών.

Η εκτίμηση που διαμορφώνεται σε σχέση με τις πρωτόγνωρες αυξήσεις, είναι ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι τα νέα κόκκινα δάνεια, με πολύ κόσμο να μην μπορεί να εξοφλήσει το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες αρκετός κόσμος προσφεύγει στη λύση του διακανονισμού του χρέους που έχει, ενώ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον τους.