Το Σύστημα Αντέχει στην Αυξημένη Ζήτηση Ρεύματος - Ο ΔΕΔΔΗΕ στα Μέτωπα των Βλαβών

Το Σύστημα Αντέχει στην Αυξημένη Ζήτηση Ρεύματος - Ο ΔΕΔΔΗΕ στα Μέτωπα των Βλαβών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 25 Ιανουαρίου 2022 - 09:38

Αυξημένη αναμένεται σήμερα Τρίτη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της κακοκαιρίας ενώ σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ η αιχμή της ζήτησης ρεύματος προβλέπεται να ξεπεράσει σήμερα τα 9.100 μεγαβάτ στις 11 το πρωί, ενώ χθες η αιχμή που παρουσιάστηκε στις 7 το απόγευμα, ήταν 8.102 μεγαβάτ. Οι εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν πριν από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιοχές 

που πλήττονται από την "Ελπίδα" και την αναστολή ή τον περιορισμό λειτουργίας υπηρεσιών και επιχειρήσεων. 

Εν τω μεταξύ και για άλλη μια φορά η Μέση Τάση αποδεικνύεται η Αχίλλειος Πτέρνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ενώ η Υψηλή Τάση μοιάζει να έχει αντέξει στις υψηλές επιβαρύνσεις, αν και κανείς δεν γνωρίζει το αν και πού θα υπάρξει βλάβη που θα ανατρέψει αυτή την εικόνα σταθερότητας που υπάρχει ατυτή τη στιγμή. 

Ταυτόχρονα, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται σε λειτουργία (ΔΕΗ και ιδιωτικές) έχουν ανταποκριθεί εξαιρετικά στα υψηλά φορτία της ζήτησης, καθώς είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου όπως και οι μονάδες λιγνίτη, με εξαίρεση την μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου που έχει υποστεί βλάβη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το ηλεκτρικό σύστημα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ακόμη και σε υψηλότερα φορτία εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες της ζήτησης. Χθες γιαμπαράδειγμα, η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ήταν τα 8.680 μεγαβάτ, ωστόσο αυτή περιορίστηκε στα 8.102 μεγαβάτ, με το μερίδιο του φυσικού αερίου να ανέρχεται στο 42%, των ΑΠΕ στο 28%, του λιγνίτη σε 12%, των υδροηλεκτρικών στο 9% και των εισαγωγών στο 9%.

Σήμερα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών, με την ελπίδα οι εργασίες να επιταχυνθούν εφόσον αποκατασταθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε σημεία όπου μέχρι και χθες αργά το βράδυ ήταν αδύνατο να μεταβούν τα συνεργεία και ο εξοπλισμός. Τα περισσότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται στα Μεσόγεια, καθώς και στα Βόρεια και τα Νότια προάστια. Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα, μάλιστα σε ορισμένα σημεία ακόμα και για περισσότερες από 14 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Αλιμο, Σαλαμίνα.

Πολλοί δρόμοι στην Αττική παραμένουν κλειστοί, τη στιγμή που άνδες των Σωμάτων Ασφαλείας συνεχίζουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία. Στην Αττική Οδό απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και στα δύο ρεύματα με εξαίρεση τα επιχειρησιακά. Επίσης, η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Υμηττού, καθώς και στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ έχει αποκατασταθεί η ροή κίνησης οχημάτων στην Εθνική Οδό Aθηνών – Κορίνθου.

Στην Αγία Παρασκευή, στο ύψος της εκκλησίας στη Μεσογείων, εκατοντάδες είναι τα παρατημένα αυτοκίνητα, τα οποία χθες εγκατέλειψαν οι οδηγοί τους προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους με τα πόδια. Παρά την προσπάθεια των γκρέιντερ να καθαρίσουν το χιόνι από τον κεντρικό, οι παράδρομοι παραμένουν απροσπέλαστοι, ενώ τέλος, στην Λεωφόρο Κηφισίας και στην άνοδο προς Μαρούσι, τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω του χιονιού, ενώ κλειστοί είναι και όλοι οι γύρω δρόμοι.