Ποια έργα ΑΠΕ Στηρίζονται από τον Νέο Αναπτυξιακό - Καταργείται το Όριο των €75 εκατ. ως Προϋπολογισμός Επένδυσης.

Ποια έργα ΑΠΕ Στηρίζονται από τον Νέο Αναπτυξιακό - Καταργείται το Όριο των €75 εκατ. ως Προϋπολογισμός Επένδυσης.
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 24 Ιανουαρίου 2022 - 08:02

 Την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ προβλέπουν οι ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο   οδεύει άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από την ολοκλήρωση της συζήτησης στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα.  Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξης των έργων ΑΠΕ στο νομοθετικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων και ειδικότερα στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας»,  καταργείται το όριο των 75 εκατ. ευρώ ως προϋπολογισμός επένδυσης. Ειδικότερα, στον τομέα παραγωγής, διανομής

 και υποδομών ενέργειας στο προτεινόμενο αναπτυξιακό νόμο προωθείται,  κατ`εξαίρεση, η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα που αφορούν: 

αα) μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 15 MW,

αβ) μονάδων συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ,

 αγ) υβριδικών σταθμών ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) με εγγυημένη ισχύ μέχρι 5 MW,

αδ) παραγωγής θερμότητας και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

αε) ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης,

αστ) παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων, τα οποία δεν είναι βασιζόμενα σε εδώδιμα φυτά και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση εφοδιασμού ή ανάμειξης, καθώς και μετατροπής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων βασιζόμενων σε εδώδιμα φυτά σε μονάδες παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων, τα οποία δεν βασίζονται σε εδώδιμα φυτά και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση εφοδιασμού ή ανάμειξης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  και παραγωγή θερμότητας/ψύξης από ΑΠΕ για ιδία χρήση, για επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα, για επενδυτικά σχέδια παραγωγής θερμότητας/ψύξης από ΑΠΕ, καθώς και για επενδυτικά σχέδια παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων.

Για τα επενδυτικά σχέδια Υβριδικών Σταθμών ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά επιλέξιμες είναι οι δαπάνες του συστήματος αποθήκευσης, εφόσον χορηγούνται μόνο σε νέες εγκαταστάσεις.  

Η ένταση της ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό 45%  των επιλέξιμων δαπανών, όταν το κόστος της επένδυσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να προσδιοριστεί ως χωριστή επένδυση ως προς το συνολικό επενδυτικό κόστος ή  μπορεί να προσδιοριστεί με βάση παρόμοια, λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενίσχυση (η διαφορά αυτή μεταξύ του κόστους των δύο επενδύσεων προσδιορίζει το κόστος που συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συνιστά τις επιλέξιμες δαπάνες). Ακόμη, προβλέπεται ποσοστό ενίσχυσης 30%  των επιλέξιμων δαπανών για μικρές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με παρόμοια, λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον, επένδυση.

Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικρές επιχειρήσεις, και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις. Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω για επενδύσεις σε ενισχυόμενες περιοχές (έως και 15%).

Οι δαπάνες στις περιπτώσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή  παραγωγής θερμότητας/ψύξης για ιδία χρήση από ΑΠΕ ενισχύονται έως 20%  του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.

Στον τομέα της τηλεθέρμανσης - τηλεψύξης επιλέξιμες δαπάνες   είναι οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή, την επέκταση και την ανακαίνιση μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, σε σύγκριση με μια συμβατική μονάδα παραγωγής.  Η ένταση της ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται σε ποσοστό  45% και μπορεί να αυξηθεί κατά  20  και 10  ποσοστιαίες μονάδες για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικρές και  μεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα ενώ προβλέπεται και έξτρα ενίσχυση για τις επενδύσεις στις ενισχυόμενες περιοχές (περιοχές που επιλέγονται από κάθε χώρα για   επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα).

Το ποσό της ενίσχυσης για το δίκτυο διανομής δεν μπορεί να υπερβεί τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης. Το κέρδος εκμετάλλευσης αφαιρείται από τις επιλέξιμες δαπάνες εκ των προτέρων ή μέσω μηχανισμού ανάκτησης.

Γενικότερα, δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης ή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης είναι επιλέξιμες για σχεδόν το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων _ επενδυτικά σχέδια   που αναβαθμίζουν τεχνολογικά υφιστάμενες μονάδες,  ή εισάγουν νέες ψηφιακές λειτουργίες, που εμπίπτουν στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στην αλιεία, στην έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στη μεταποίηση και στην εφοδιαστική αλυσίδα, στον τομέα της μεταποίησης, που  συμβάλλουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων κ.ά. Επιπλέον, καλύπτονται δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης ορισμένες ξενοδοχειακές επενδύσεις.