Eurostat: Υπερκάλυψη του Ευρωπαϊκού Στόχου για 20% ΑΠΕ στην Τελική Κατανάλωση Ενέργειας το 2020

Eurostat: Υπερκάλυψη του Ευρωπαϊκού Στόχου για 20% ΑΠΕ στην Τελική Κατανάλωση Ενέργειας το 2020
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 21 Ιανουαρίου 2022 - 12:30

Υπερκαλύφθηκε κατά 2% ο στόχος που είχε θέσει για το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στο μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην τελική κατανάλωση ενέργειας για να ανέλθει στο 22%, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat. Αυτά τα αποτελέσματα συνιστούν σημαντικό επίτευγμα στις προσπάθειες της Ένωσης 

για την επίτευξη συνθηκών κλιματικής ουδετερότητας έως το έτος 2050, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως σε επίπεδο Ε.Ε., το μερίδιο της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα φθάσει στο 22% το 2020, ήτοι, 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το επίπεδο-στόχο που είχε τεθεί για το εκείνο το έτος, όπως αυτός αποτυπώθηκε στην οδηγία 2009/28/ΕΚ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η οδηγία ορίζει επίσης τους εθνικούς στόχους για το 2020, οι οποίοι καθορίστηκαν αφού ελήφθησαν πρώτα υπόψη τα σημεία εκκίνησης και το συνολικό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε χώρα-μέλος. Πιο αναλυτικά και όσον αφορά τους εθνικούς στόχους, 26 χώρες της Ε.Ε. πέτυχαν ή και τους υπερέβησαν για το 2020, ενώ κάποιες άλλες χρειάστηκε να καταφύγουν σε στατιστικές μεταβιβάσεις εκείνη τη χρονιά, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι χώρες-μέλη που υπερέβησαν κατά πολύ τους στόχους τους για το 2020 ήταν η Σουηδία, η Κροατία, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες η κάθε μία, για να ακολουθήσει η Βουλγαρία, με 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, η Γαλλία δεν έπιασε το στόχο που είχε θέσει και κατέγραψε μείωση του μεριδίου κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον πίνακα αποτυπώνεται το μερίδιο των ΑΠΕ ανά χώρα-μέλος ως προς τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο του 20% για το έτος 2020:

 

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έθεσε σε κίνηση δύο δημόσιες διαβουλεύσεις στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην Γηραιά ήπειρο κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Οι διαβουλεύσεις αναφέρονται στην ηλιακή ενέργεια και τους τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, καθώς και τη διευκόλυνση των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποσκοπούν να υποστηρίξουν την αύξηση του μεριδίου τους στο 40% του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε. έως το 2030.

Θυμίζουμε ότιη Κομισιόν θα δημοσιεύσει εντός του έτους, τη στρατηγική της για την ηλιακή ενέργεια.

Όσον αφορά στη δεύτερη διαβούλευση, αφορά στην κατάρτιση των προγραμματισμένων για το καλοκαίρι κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς και τις συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που αποτελούν απευθείας συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στις εν λόγω διαβουλεύσεις έως τις 12 Απριλίου 2022.