Οι προς τα πάνω αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)  για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι ελαφρώς μικρότερες προοπτικές για την προσφορά πετρελαίου έχουν «σφίξει» τα ισοζύγια του Οργανισμού για το 2022, αν και εξακολουθούν να παρουσιάζουν πλεόνασμα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο ΙΕΑ, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (19/1)

Επίσης, η ισχυρή ζήτηση, οι απρογραμμάτιστες διακοπές της τροφοδοσίας και η μεγάλη άντληση αποθεμάτων πετρελαίου τον περασμένο Δεκέμβριο ώθησαν τις πετρελαϊκές τιμές σε υψηλά επίπεδα επταετίας. Την στιγμή συγγραφής του εν λόγω άρθρου, το Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματευόταν περίπου στα $87 το βαρέλι και το αμερικάνικο WTI στα $85 το βαρέλι, αυξημένα σχεδόν κατά $20 το βαρέλι από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Covid-19 προκαλεί και πάλι ρεκόρ κρουσμάτων. Όμως, αυτή τη φορά το κύμα έχει πιο περιορισμένο αντίκτυπο στη χρήση πετρελαίου. Πράγματι, οι δείκτες κινητικότητας παραμένουν ισχυροί και η ζήτηση πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες. Ως αποτέλεσμα, ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021-2022 κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται τώρα να αυξάνεται κατά 5.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 και κατά 3.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, επιστρέφοντας στα προ κορωνοϊού επίπεδα των 99.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το α’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης τηλεργασίας και των περιορισμένων αεροπορικών ταξιδιών.

Όσον αφορά την πετρελαϊκή προσφορά, οι διακοπές και τα ελλείμματα παραγωγής από ορισμένα μέλη του OPEC+ μετριάζουν τις προσδοκίες ανάπτυξης για το 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε σε μέτρια επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 130 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στα 98.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω διακοπών στη Λιβύη και τον Ισημερινό και εξαιτίας μιας μικρότερης από την προγραμματισμένη αύξησης από τον OPEC+, που εξαφάνισε μεγάλο μέρος της αναμενόμενης ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί απότομα φέτος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Βραζιλία να φτάνουν στα υψηλότερα από ποτέ ετήσια επίπεδά τους. Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, στα 17.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι διαχειριστές ανταποκρίνονται στις υψηλότερες τιμές θέτοντας περισσότερες εξέδρες σε λειτουργία. Επιπλέον, ο Ισημερινός, η Λιβύη και η Νιγηρία έχουν ήδη αυξήσει την παραγωγή τους. Τέλος, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής, εάν οι εναπομείνασες περικοπές του OPEC+ αποκατασταθούν πλήρως. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα εκτοξευθεί κατά 6.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2022 σε σύγκριση με την αύξηση της τάξεως των 1.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2021, τονίζει ο ΙΕΑ.