Το Αίνιγμα Πίσω Από την Εξέγερση στο Καζακστάν

Για αρκετούς αναλυτές, η εξέγερση στο Καζακστάν και η άμεση επέμβαση της Ρωσσίας συνιστούν ένα αναπάντητο ακόμη αίνιγμα. Γιατί και πως έγινε και τι είναι αυτό που προκάλεσε τα αντανακλαστικά του Ρώσσου Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν, να στείλει τους αλεξιπτωτιστές του στην Αλμάτι, της πρώην πρωτεύουσας της χώρας (πρώην Άλμα-ατα). Το επίσημο αφήγημα της Κυβέρνησης Κασίμ-Γιαμάρ Τοκάεφ που διαδέχθηκε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα και θεμελιωτή του σημερινού Καζακστάν, Nurzultan Nazarbayev, είναι ότι λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών της βενζίνης και του υγραερίου εξεγέρθηκαν τα πλήθη, αρχικά στο Αλμάτι και αργότερα και σε άλλες πόλεις στον δυτικό μέρος της χώρας

energia.gr
Τετ, 12 Ιανουαρίου 2022 - 18:42

Και ασφαλώς προκαλεί εντύπωση πως ο εξεγερθείς όχλος διέθετε βαρύ οπλοστάσιο και ενεπλάκη σε πολύωρες μάχες, κατέλαβε και πυρπόλησε δεκάδες κυβερνητικά κτίρια και λίγο έλειψε να αποκτήσει τον έλεγχο της πόλεως. Κάτι δεν πάει καλά με την ιστορία αυτή γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του energia.gr οι εξεγερθέντες αποτελούντο κυρίως από ομάδες φανατικών ισλαμιστών του ISIS που εισήλθαν στο Καζακστάν από τον νότο (λχ Αφγανιστάν) και σε συνεννόηση με τοπικούς παράγοντες προσπάθησαν την ανατροπή της κυβερνήσεως. Το ερώτημα παραμένει αν οι ισλαμογενείς αντάρτες είχαν υποστήριξη και ενθάρρυνση από άλλα κέντρα, δηλ. από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ή αν έδρασαν αυτοβούλως. Θα επανέλθουμε.

Διαβάστε ακόμα