Εντείνεται η Aνησυχία στην Ευρώπη για την Eνεργειακή Kρίση – στα Ύψη η Χονδρεμπορική Τιμή του Ρεύματος στην Ελλάδα

Εντείνεται η Aνησυχία στην Ευρώπη για την Eνεργειακή Kρίση – στα Ύψη η Χονδρεμπορική Τιμή του Ρεύματος στην Ελλάδα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 7 Ιανουαρίου 2022 - 08:07

Η χώρα μας θα έχει σήμερα για ακόμα μια μέρα το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Με τη τιμή της μεγαβατώρας να ανέρχεται στα 229.27 ευρώ. Με φόντο την αρνητική πρωτιά το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση τους, καθώς θα ξεκαθαρίσει ποιοι «κόφτες» θα μπουν στην χορήγηση της επιδότησης. «Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15-20% αυξήσεις» ανέφερε πρόσφατα

στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

 

 

Πηγή: EnergyLive

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνεχή αστάθεια εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου,  προκαλώντας ανησυχία ότι η  ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Πάνω από το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τη Ρωσία. Πρόσφατα στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe έδειξαν ότι παρά την ανανέωση των αποθεμάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η πιο πρόσφατη μέτρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ήταν μόλις στο  56,3%, περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Με φόντο την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς οι ελλείψεις στην Κίνα και στην Ευρώπη εκτινάσσουν τη ζήτηση για αμερικανικές αποστολές στα ύψη. Οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τους 7 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας για λίγο τους ανταγωνιστές παραγωγούς, το Κατάρ και την Αυστραλία για πρώτη φορά. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο το 2022 συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση «δεν αποκλείει» μέτρα όπως φορολογικές περικοπές για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές της ενέργειας, αν και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Ο εμπορικός οργανισμός Energy U.K. ανέφερε στο BBC πως οι λογαριασμοί ενέργειας στη χώρα θα καταγράψουν αύξηση έως και 50% μέχρι την άνοιξη.  Υπενθυμίζεται, πως το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου οδήγησε στην κατάρρευση ορισμένων εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία. Να σημειωθεί πως η Βρετανία έχει θέσει ένα πλαφόν στις τιμές για να συγκρατήσει τις αυξήσεις, με τα ανώτατα όρια τιμών να αναθεωρούνται από την κυβέρνηση κάθε έξι μήνες. Η επόμενη αναθεώρηση αναμένεται τον Φεβρουάριο.