Ψήφος Eμπιστοσύνης από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Aνάπτυξη της Γεωθερμίας στην Τουρκία

Ψήφος Eμπιστοσύνης από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Aνάπτυξη της Γεωθερμίας στην Τουρκία
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 24 Δεκεμβρίου 2021 - 08:10

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσεται ταχύτατα στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες με τη γεωθερμία να εκτιμάται από αναλυτές πως μπορεί να παρέχει ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δύο δάνεια αξίας 300 εκατομμυρίων 

δολαρίων για την ανάπτυξη έργων γεωθερμίας στην Τουρκία. Τα δάνεια αποτελούν πρόσθετη χρηματοδότηση σε δύο αρχικά δάνεια αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα δάνεια συμπληρώνονται από επιχορήγηση 39,8 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας καθώς και επιχορήγηση επιπλέον 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε πρόσφατα πως «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικές πηγές εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2% το 2020», με τις προσθήκες γεωθερμικής ισχύος να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 500 MW ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία, η Ινδονησία και η Κένυα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης αναφέρει ο Οργανισμός, προτείνοντας πολιτικές που επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους και στην αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές έργων γεωθερμικής ενέργειας.

Έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη γεωθερμικών έργων  υπάρχει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Ιούλιο, η Geothermal Engineering Ltd ανακοίνωσε ότι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Κορνουάλη είχε αρχίσει να παράγει γεωθερμικό ατμό. Τον Μάιο, ένα έργο που στόχευε να αξιοποιήσει τη γεωθερμική ενέργεια από τα εγκαταλελειμμένα, ανθρακωρυχεία στη βορειοανατολική Αγγλία έλαβε άδεια σχεδιασμού για μια αρχική φάση δοκιμών.

Τώρα στη Βόρεια Ιρλανδία, μια κοινοπραξία που αποτελείται από επιχειρήσεις και ακαδημαϊκό κόσμο έχει συσταθεί με στόχο την ανάπτυξη έργων βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας. Η κοινοπραξία, που ονομάζεται Geothermal NI, περιλαμβάνει το Queen's University Belfast, την MJM Renewables, τη Geothermal Engineering Ltd και την πολυεθνική εταιρεία Arup. Στόχος είναι να λειτουργήσει τα πρώτα της έργα το 2022. Η κίνηση για τη δημιουργία της κοινοπραξίας έρχεται σε μια στιγμή που η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται ως βασικός κρίκος σε μια πιο βιώσιμη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα Βόρεια Ιρλανδία. 

Πριν λίγες ημέρες, οι αρχές στη χώρα δημοσίευσαν μια ενεργειακή στρατηγική. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να «καλύψουν τουλάχιστον το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας» μέχρι το 2030. Ένα έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική αυτή αναφέρει ότι μια Συμβουλευτική Επιτροπή για τη γεωθερμία είχε συσταθεί στη χώρα για να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα γεωθερμικής ενέργειας για τη θέρμανση των κτιρίων».

Επιπλέον, ένας χάρτης γεωθερμικής θερμότητας από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Βόρειας Ιρλανδίας διατέθηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα τόσο στους σχεδιαστές όσο και στους προγραμματιστές να καθορίσουν εάν μια τοποθεσία είναι κατάλληλη για γεωθερμική θέρμανση ή/και ψύξη.