Το Ράλι των Τιμών Εξανεμίζει Ήδη την Έκπτωση στο Ρεύμα – Εφιαλτικές οι Προβλέψεις για το 2022

Το Ράλι των Τιμών Εξανεμίζει Ήδη την Έκπτωση στο Ρεύμα – Εφιαλτικές οι Προβλέψεις για το 2022
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 21 Δεκεμβρίου 2021 - 08:08

Προφανώς η ενεργειακή κρίση είναι φαινόμενο δυναμικό, με τις εκπτώσεις να αποφασίζονται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος του προηγούμενου διαστήματος. Το τελευταίο 3μηνο η επιδότηση στο ρεύμα τριπλασιάστηκε, όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι για παράδειγμα η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας άγγιξε χθες τα 316,34 ευρώ και την έκπτωση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες να ανέρχεται στα 165 ευρώ/MW(49,5 ευρώ για τις πρώτες 300KW) διαπιστώνουμε ότι η επιβάρυνση παραμένει και είναι αρκετά υψηλή.  Αν πάρουμε για παράδειγμα την κατανάλωση ενός νοικοκυριού με μηνιαία κατανάλωση 880 kw, με σύμβαση 

 

σε εναλλακτικό πάροχο, ο λογαριασμός του ρεύματος για τους τελευταίους τρεις μήνες διαμορφώθηκε ως εξής. Για τον περασμένο Σεπτέμβριο 245,36 ευρώ, για τον Οκτώβριο 284,12 ευρώ, τον Νοέμβριο 268,36 ευρώ. Καθοριστικός παράγοντας είναι το μέσο όριο της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Υπενθυμίζεται, πως για το Νοέμβριο η μέση τιμή της μεγαβατώρας ανήλθε στα 228,36 ευρώ από 198,32 ευρώ/ανά MW τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα για λογαριασμό τετραμελούς νοικοκυριού, διάρκειας διμήνου(Νοέμβριος- Δεκέμβριος) με κατανάλωση ρεύματος 1.200 KW η καθαρή επιβάρυνση από τη ρήτρα προμήθειας, μετά τις εκπτώσεις αγγίζει τα 100 ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η ρήτρα προμήθειας ξεπερνούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το καθαρό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς που είδαν οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι στους εναλλακτικούς παρόχους η επιβάρυνση της ρήτρας προμηθευτή προϋπήρχε, σε αντίθεση με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι εφιαλτικές σε σχέση με την εξέλιξη όχι μόνο των τιμών του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Αύριο με βάση το EnergyLive η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος θα φτάσει τα 342,35 ευρώ/ ανα MW. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τότε είναι δεδομένο πως αυτές οι τιμές θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που θα συμπαρασύρουν και άλλους κλάδους της οικονομίας. Ήδη οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των φορέων εκπροσώπησης τους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αντέξουν άλλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει επίσης και το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αποπληρωμές λογαριασμών.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Σωκράτης Φάμμελος τόνισε πως η κυβέρνηση  δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ακρίβειας στην ενέργεια και ότι «δεν έχει τη βούληση να λάβει μέτρα για να την αντιμετωπίσει και να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία». Αναφερόμενος δε στην αύξηση στο φυσικό αέριο  τόνισε πως «η ανεπάρκεια της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου (40%), ενώ ακόμη τρέχει να εφαρμόσει αναδρομικά την προηγούμενη εξαγγελθείσα έκπτωση (16%) και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά πως η ανατίμηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου φτάνει στο 180%!».