Διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία  φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται στη Δυτική Μακεδονία επιχειρούν να επιλύσουν ειδικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες έχουν προστεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει εισαχθεί προς ψήφιση 

στη Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται διότι η είσοδος των φωτοβολταϊκών σταθμών που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚοιν) καθώς και αυτών που εγκαθίστανται στη Δυτική  Μακεδονία, σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες (εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας Covid-19) και στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, θα μείωνε το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα αποδυνάμωνε τον θεσμικό ρόλο των ΕΚοιν στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, στην προαγωγή της ενεργειακής αειφορία  κλπ.

Έτσι με τις νέες ρυθμίσεις, επιδιώκεται η χορήγηση εύλογου χρονικού διαστήματος στις ΕΚοιν και στους παραγωγούς ΑΠΕ φωτοβολταικών σταθμών στη Δυτική Μακεδονία να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν τους σταθμούς τους στα πλαίσια ενός «προστατευμένου περιβάλλοντος» ως προς την αποζημίωσή τους μέχρι την είσοδο τους στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία για τη μη υποχρεωτική συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τους σταθμούς που αναπτύσσονται από ΕΚοιν έως την 30η.6.2022, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα τους υπό τις σφοδρές πιέσεις που έχουν δεχθεί εξαιτίας της έξαρσης της COVID-19 (ελλείψεις στις προμήθειες εξοπλισμού, μειωμένο εργατικό δυναμικό, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων  κλπ.) και να προφυλαχθεί ο κεντρικός θεσμικός τους ρόλος στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας στον ενεργειακό τομέα.

Επιπλέον, παρατείνεται κατά  18  μήνες για τους φωτοβολταικούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία, η εκτός διαγωνισμών λειτουργία, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ως αντιστάθμισμα στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης και των στόχων του ΕΣΕΚ. Ακολούθως, παρατείνεται η δυνατότητα για επαν-υποβολή φακέλων που απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους έως τις 28.2.2019 στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις για τη διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. διαμορφώνονται ως εξής:

Στο άρθρο 7 του ν. 4414/2016 (Α 149),   τροποποιούνται η παρ. 3δ ως προς την προθεσμία και   η παρ. 3στ ως προς τις εφαρμοστέες διατάξεις και τις προθεσμίες για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ στην παρ. 3η τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο. Έτσι, οι παρ. 3δ, 3στ και 3η διαμορφώνονται ως εξής:

-- «3δ. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), εξαιρουμένων των περιπτώσεων της παρ. 3ε, και επιπροσθέτως των οριζομένων στην παρ. 3β, η ίδια Ε.Κοιν. δεν δύναται, μετά την 1η Ιουλίου 2022, να συνάψει περισσότερες από δύο (2) συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως μισό (0,5) MW έκαστος, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.»

-- «3στ. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεν εφαρμόζεται η παρ. 3δ και οι προθεσμίες που αναγράφονται στις παρ. 3β και 3ζ παρατείνονται κατά δεκαοκτώ (18) μήνες.»

--«3η. Αιτήσεις χορήγησης προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 28.2.2019, και οι οποίες είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης τυπικής πληρότητας, του οικείου φακέλου, δύναται να επανα-υποβληθούν μέχρι τις 31.3.2022, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εκτός των εγγράφων τεκμηρίωσης της κυριότητας ή της νόμιμης χρήσης των εκτάσεων που εγκαθίσταται ο σταθμός τα οποία προσκομίζονται κατά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης. Για τους σταθμούς αυτούς δεν ελέγχονται οι προϋποθέσεις των περ. α) και β) της παρ. 3α. Για τους σταθμούς αυτούς η οριστική προσφορά σύνδεσης χορηγείται κατά προτεραιότητα. Επίσης για τους σταθμούς αυτούς τα αιτήματα σχετικά με την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων εξετάζονται κατά προτεραιότητα.».