Στις 13 Δεκεμβρίου Αρχίζει η Υποβολή Αιτήσεων για το Εξοικονομώ – τι Προβλέπει ο Οδηγός

Στις 13 Δεκεμβρίου Αρχίζει η Υποβολή Αιτήσεων για το Εξοικονομώ – τι Προβλέπει ο Οδηγός
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 3 Δεκεμβρίου 2021 - 08:15

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των αιτήσεων για το νέο Εξοικονομώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Δεκεμβρίου με την πλατφόρμα να μένει ανοιχτή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκ. Ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή του διανέμεται ανά περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.). Από τη διαδικασία αναμένεται να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική 

περίοδο πενήντα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής. Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων με ΦΠΑ ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία), δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.

Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:

Σύμφωνα τέλος με την διαδικασία αξιολόγησης των κριτηρίων για την επιλογή των δικαιούχων, το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας θα έχει και το μεγαλύτερο συντελεστή με 50%, το εισόδημα με 14%, οι κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής (Βαθμοημέρες) με 7%, η ενεργειακή κλάση του κτιρίου με 5%, η παλαιότητα κατασκευής του κτιρίου με 3%. Επίσης, εάν ο δικαιούχος ανήκει σε μονογονεϊκή Οικογένεια, εάν υπάρχει στην οικογένεια ΑμεΑ, εάν ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια προσθέτει 7%.

Δείτε τον οδηγό εδώ