Η δεύτερη ημέρα της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ έκλεισε με κάλυψη και της δημόσιας προσφοράς που αφορά το 15% της συνολικής ΑΜΚ και απευθυνόταν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν πηγές με άμεση γνώση της συναλλαγής, αυτό σημαίνει ότι καλύφθηκαν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη από την Τρίτη είχε υπερκαλυφθεί το συνολικό ποσό της αύξησης (1,35 δισ. ευρώ) από τα funds του εξωτερικού, και αυτό χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που έχουν «κλειδωθεί» από τους μετόχους του Δημοσίου, τον cornerstone επενδυτή CVC και την EBRD

Το βιβλίο προσφορών -για Ελλάδα και εξωτερικό- κλείνει επισήμως σήμερα, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση έκλεισε «ατύπως» χθες (soft close), με τα funds του εξωτερικού που έχουν υποβάλει προσφορές σε χαμηλότερη τιμή από τα 9 ευρώ/μετοχή να καλούνται να τις διορθώσουν, ώστε να έχουν πιθανότητες να μπουν στο «παιχνίδι» της κατανομής των νέων μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της εισηγμένης που -κατά πληροφορίες- θα επικυρώσει τον αριθμό των νέων μετοχών που θα εκδοθούν (150 εκατομμύρια) και την τιμή διάθεσής τους (9 ευρώ/μετοχή). Θα ξεκινήσει επίσης την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί. Λόγω του ισχυρότατου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε (που αποτυπώθηκε στην εμφάνιση μεγάλων αριθμών funds και την υποβολή προσφορών πολύ πάνω από το ζητούμενο ποσό), εκτιμάται ότι η διαδικασία της κατανομής θα απαιτήσει χρόνο, επομένως είναι πιθανό να ολοκληρωθεί σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις 10 Νοεμβρίου θα δημοσιευθεί αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, στις 12 Νοεμβρίου αναμένεται η έγκριση από το Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")