Η πτωτική τροχιά των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα με το Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, να υποχωρεί μεταξύ 0,25%- 0,70%, από τις αρχές των συναλλαγών. Ύστερα από μια μακρά περίοδο εκρηκτικών κερδών που διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες, οι τιμές του αργού συμπαρασύρονται 

σε ένα πτωτικό σπιράλ εξαιτίας ορισμένων ανησυχητικών ενδείξεων που παραπέμπουν σε επιβράδυνση του ρυθμού ζήτησης. Χαρακτηριστικά το αμερικανικό WTI κατέγραψε κέρδη 11% και το Brent κατά 7,5% τον περασμένο μήνα, Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ξεπέρασε την προσφορά με αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων.

Άρκεσε όμως ένας νέος γύρος αποθεματοποίησης αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κλονίσει τον ενθουσιασμό της αγοράς και να σπείρει ανησυχίες πως το παρατεταμένο ράλι των τελευταίων εννέα εβδομάδων θα μπορούσε να φθάνει στο τέλος του. Την Τρίτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων αργού της τάξης των 3,594 εκατ. βαρελιών, τουτέστιν, υπερδιπλάσια από τα 1,567 εκατ. βαρέλια που ήταν οι αρχικές προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς. Η εξέλιξη που σηματοδότησε την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα αύξησης των αποθεμάτων φρέναρε τις ανοδικές τάσεις των τιμών.

Πρόσφατα στοιχεία των αρχών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς έδειξαν πως την τελευταία εβδομάδα τα μεγάλα hedge funds των ΗΠΑ μείωσαν τις καθαρές θέσεις τους στην αγορά  κατά 18 εκατ. βαρέλια, με τις μειώσεις στο Brent να κυμαίνονται στα -18 εκατ. και στο WTI στα - 7 εκατ. Είναι ενδεικτικό της ριζικής αλλαγής κλίματος το γεγονός πως τις αμέσως προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, τα ίδια ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου είχαν ενισχύσει τις long positions τους κατά 110 εκατ. βαρέλια! Η άρση της εμπιστοσύνης στο αργό, κατά τους αναλυτές της αγοράς μπορεί να οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός της αύξησης του ρίσκου καθώς η Fed αρχίζει να αναιρεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίων τριών ημερών. Πηγή: Ft.com)

Εν τούτοις και παρά τις πρόσφατες αυτές ενδείξεις, είναι φανερό ότι η Wall Street εξακολουθεί να παραμένει αισιόδοξη για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές των τιμών του πετρελαίου. Άλλωστε, υποστηρίζουν οι αναλυτές, τα αμερικανικά αποθέματα αργού εξακολουθούν να είναι 57 εκατ. βαρέλια λιγότερα από τα αντίστοιχα στην αρχή του έτους, ενώ οι ανοδικές θέσεις της αγοράς ξεπερνούν κατά πολύ τις αρνητικές. Η πλειοψηφία των διαχειριστών κεφαλαίων έχουν διατηρήσει τις αρχικές θέσεις αγοράς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές, αν και η διάθεσή τους να τις ενισχύσουν μοιάζει να έχει ανακοπεί επί του παρόντος.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ότι σημαντικός αριθμός αναλυτών της Wall Street εξακολουθεί να θεωρεί πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιθώριο ανόδου. Η έλευση του χειμώνα θα μπορούσε να εξακοντίσει τις τιμές του αργού ακόμη και στα επίπεδα των 110- 115 δολαρίων, υποστηρίζει ο Craig Johnson, επικεφαλής αναλυτής της Piper Sandler και προσθέτει: «Η ενεργειακή κρίση απέχει ακόμη από το αμβλυνθεί, επομένως αναμένουμε ότι η τάση που θα επικρατήσει στις αγορές αργού έως τον Δεκέμβριο θα είναι ανοδική, καθώς η προσφορά θα υστερεί της ζήτησης και καθώς ο ΟPEC+ θα παραμένει αδρανής».

Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει, η Goldman Sachs, που είχε προβλέψει αρχικά ότι η τιμή του Brent θα μπορούσε να φθάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι, τώρα αφήνει να διαφανεί ότι οι προοπτικές ανόδου της είναι κατά πολύ υψηλότερες και πως θα έχει υπερβεί αυτό το επίπεδο έως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή σύνοδος των μελών του OPEC+  θα αποδείξει εάν ευσταθούν οι υφιστάμενες ανησυχίες της αγοράς, εν μέσω μάλιστα των επίμονων εκκλήσεων της αμερικανικής ηγεσίας προς το καρτέλ να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, περισσότερο από τα προγραμματισμένα 400.000 βαρέλια ημερησίως.