Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε πτώση το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας χαμηλό 3 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 31 Οκτωβρίου ανήλθε στα €193,29/MWh, δηλαδή μειωμένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 12,79% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €313,01/MWh και στα €112,02/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (26/10), φτάνοντας τα €218,06/MWh.         

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ιστορικά υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ αλλά και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς, σταμάτησαν το ξέφρενο ράλι των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 0,9 TWh (912 GWh), με το ωριαίο φορτίο να παρουσιάζει αύξηση κατά 77 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.106 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (194 GWh), που σημείωσαν υψηλό έτους.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 72 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να εκτοξεύεται στο 48%.

Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 503 GWh, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 22 GWh (-62% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σημειώνοντας χαμηλό 49 εβδομάδων.

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 460 GWh, καλύπτοντας το 44% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 60 GWh, κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.