Athens Investment Forum: Ενεργειακή Μετάβαση, Απολιγνιτοποίηση και Νέες Ενεργειακές Υποδομές στο Προσκήνιο

Athens Investment Forum: Ενεργειακή Μετάβαση, Απολιγνιτοποίηση και Νέες Ενεργειακές Υποδομές στο Προσκήνιο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 22 Οκτωβρίου 2021 - 08:05

H ενεργειακή μετάβαση σε φιλικότερες μορφές ενέργειας προς το περιβάλλον απαιτούν τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων αφενός, και αφετέρου πολύ καλό σχεδιασμό για την υλοποίησή τους. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως υπάρχουν, πλέον, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη xθεσινή ομιλία της στο Athens Investment Forum. Όπως είπε η κα Σδούκου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το βάρος δίνεται σε τρεις άξονες που αφορούν στις απλές και ασφαλείς επενδύσεις, στην ενίσχυση των δικτύων, στις νέες τεχνολογίες και τα συστήματα αποθήκευσης,

ενώ όπως αποκάλυψε σύντομα θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Η Ελλάδα όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, ενώ σημείωσε πως έγινε ήδη μια νέα αρχή για τις ΑΠΕ. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας έδωσε, επίσης, έμφαση στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης που μπαίνουν πλέον στο τραπέζι, αφού όπως υπογράμμισε απλοποιούνται και εισάγεται σε μεγάλο βαθμό η ψηφιοποίηση που θα διευκολύνει και τις επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται οι προϋποθέσεις για αυτές.

Σημαντικές ήταν, επίσης, οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ενεργειακού κλάδου στο ίδιο φόρουμ. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης συνέδεσε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με την κρίση τιμών, λέγοντας πως ξεκίνησε από την αγορά ενέργειας αλλά έχει διαχυθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο κ Μανουσάκης σημείωσε πως η απάντηση για τις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινή και έγκειται αφενός στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και αφετέρου στη ταχεία μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι προβλέπονται επενδύσεις 5 δισ. ευρώ για να διασυνδεθούν όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου με το σύστημα υψηλής τάσης, κάτι που όπως είπε, θα συμβάλει δραστικά στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. Μίλησε επίσης για την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία ισχυρών ενεργειακών οδώ δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η εναία ευρωπαϊκή αγορά και ως εκ τούτου θα εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές μεσοπρόθεσμα για όλους τους καταναλωτές.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, ο οποίος εξήγησε ότι τα δίκτυα που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τις υποδομές καθαυτές, αλλά και για την εξέλιξη της ίδιας της αγοράς, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε, με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει δράσεις που θα τον βοηθήσουν να εκσυγχρονιστεί και να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη υπηρεσία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε, ότι το 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε σημαντικές ιστορικές υποεπενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ που επέφεραν σημαντική αλλοίωση του δικτύου, το οποίο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος απαιτείται τουλάχιστον μία πενταετία. Τέλος, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που εκτείνεται χρονικά από το 2020 έως το 2028 και εξήγησε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση επενδύσεων κατά 200 με 220 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, για να προσθέσει πως οι επενδύσεις θα πρέπει να υπερβούν σταδιακά τα 400 εκατ. ετησίως και ο συνολικός προϋπολογισμός τα 3 δισ. ευρώ για την προαναφερθείσα χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια, η Chief Executive Officer, του ΔΕΣΦΑ, Maria - Rita Galli, είπε πως η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 47%, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 και υπογράμμισε ότι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν απόδειξη για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να απεξαρτηθεί από το λιγνίτη. Αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη ανάγκη για νέες υποδομές στον ενεργειακό τομέα και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική για το ποιος θα είναι ο ρόλος της μετάβασης του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, η κα Galli είπε ότι, βάσει αυτού, οι νέες επενδύσεις ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, που σημαίνει, όπως υπογράμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Είπε ακόμη, ότι η ενεργειακή κρίση θα ήταν χειρότερη για την Ελλάδα εάν δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις και ανέφερε το παράδειγμα της Ρεβυθούσας που αυξάνει τη συνολική αποθήκευση σε LNG.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Έργου της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, ανέδειξε το ρόλο του φυσικού αερίου στην ομαλή μετάβαση και τους στόχους της πράσινης οικονομίας και αναφέρθηκε στο πλέγμα υποδομών και πως αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία προς την άλλη (τον υφιστάμενο σταθμό της Ρεβυθούσας, τους περιφερειακούς συνδετήριους αγωγούς Ελλάδας Βουλγαρίας, Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας - Σερβίας και Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στις υπόγειες αποθήκες της περιοχής).

Ο κ. Σιφναίος, τόνισε ότι ο συνδετικός κρίκος, όλων αυτών των υποδομών είναι το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέσει την Ελλάδα με την ανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τον ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα όλων των διαβαλκανικών υποδομών. Αναφερόμενος στο έργο είπε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική επενδυτική απόφαση και πως έχει εξασφαλίσει τόσο την εμπορική του βιωσιμότητα όσο και τη χρηματοδοτική του επάρκεια, αφού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 166,7 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ., της ΕΔΑ Αττικής, Πιέρρος Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της εταιρείας και ανέφερε πως τα δίκτυά της εκτείνονται σε πάνω από 52 δήμους της Αττικής και εξυπηρετούν περισσότερα από 415 χιλιάδες νοικοκυριά και 230 χιλιάδες εμπορικούς καταναλωτές. Όπως είπε, την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει αυξήσει το πελατολόγιο της κατά 68%, ενώ εξήγησε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει πετύχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης των δικτύων της που αγγιζει το 15%. Δεν παρέλειψε δε να μιλήσει και για την επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισε, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Εξήγησε ότι ο νέος επενδυτής, η Italgas, με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των δικτύων και την αναβάθμισή τους, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η υποδοχή των Ανανεώσιμων Αερίων. Τέλος, μίλησε για το πενταετές πλάνο της εταιρείας που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 132 εκ. ευρώ με στόχο την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης σε 68%, έχοντας ως κυρίαρχο πυλώνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τέλος, ο Διευθυντής Eμπορίας Φυσικού Αερίου ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Δημήτρης Σαραντόπουλος, στη δική του παρέμβαση είπε ότι η πλήρης απολιγνιτοποίηση αποτελεί αναγκαιότητα. Επικαλέστηκε δε πρόσφατη έρευνα για να πει ότι απαιτούνται επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό. Παράλληλα, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα αποβεί σημαντικό καύσιμο μετάβασης, ιδιαίτερα στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που θα συμπληρώσει, όπως τόνισε, την ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και του υδρογόνου.

Ειδικά στις υποδομές μετάβασης όπως είναι το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τον όμιλο Motor Oil επενδύει 375 εκ.ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, του πιο σύγχρονου σταθμού στην Ευρώπη όπως τόνισε. Μία επένδυση που θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 100 μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Και τόνισε ότι, θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια που δημιουργούνται από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Τέλος σχολίασε μεταξύ άλλων, με αφορμή το ράλι των τιμών στην ενέργεια, ότι το χαμηλό ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμος παράγοντας ευημερίας και πρόοδου όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.