IEA: Κατακόρυφη Αύξηση της Εκτιμώμενης Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης το 2021

IEA: Κατακόρυφη Αύξηση της Εκτιμώμενης Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης το 2021
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Παρ, 15 Οκτωβρίου 2021 - 09:14

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου, LNG και άνθρακα αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει την αγορά σε έλλειμμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

 

και δημοσιεύτηκε χθες (14/10). Κατά την διάρκεια συγγραφής του παρόντος άρθρου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, του διεθνούς benchmark, αυξήθηκαν πάνω από $10 το βαρέλι, ξεπερνώντας τα $83 το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο WTI διαπραγματεύτηκε πάνω από τα $80 το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών επηρέασε ολόκληρη την παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα, τροφοδοτούμενη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο κόσμος εξέρχεται σιγά σιγά από την πανδημία. Οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και οι συχνές διακοπές ρεύματος, οδηγούν τον τομέα του ηλεκτρισμού και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να στραφούν προς το πετρέλαιο. Επίσης, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας επιφέρουν πληθωριστικές πιέσεις που, μαζί με τις διακοπές ρεύματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Προς το παρόν, η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού και η αύξηση της κινητικότητας στις μεταφορές στηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου. Η παγκόσμια ζήτηση για βενζίνη βρίσκεται επί του παρόντος 2% κάτω από τα επίπεδα προ κορωνοϊού, σε σύγκριση με ένα έλλειμμα άνω του 10% στην αρχή του τρέχοντος έτους. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 96.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 και κατά 3.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, όταν και αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Παράλληλα, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική παραγωγή ανακάμπτει από τον τυφώνα Ida και ο OPEC+ συνεχίζει να «χαλαρώνει» τις περικοπές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι χώρες μέλη του OPEC+ επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Νοέμβριο, παρά τις εκκλήσεις από τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες για μια πιο ουσιαστική αύξηση, προκειμένου να σταματήσει η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και η αύξηση των τιμών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ υποχώρησαν κατά 23 εκατ. βαρέλια τον περασμένο Σεπτέμβριο, φτάνοντας στα 210 εκατ. βαρέλια πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2015.

Επιπλέον, ο ΙΕΑ δημοσίευσε χθες (13/10) την μελέτη αναφοράς με τίτλο «World Energy Outlook 2021», σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δεν επενδύει αρκετά για να καλύψει τις μελλοντικές του ενεργειακές ανάγκες. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση αυξάνονται σταδιακά, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης. Η αύξηση των δαπανών για την ενεργειακή μετάβαση δείχνει τον δρόμο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς, διαφορετικά οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα βρεθούν μπροστά σε έναν δύσβατο δρόμο.