Οι ΑΠΕ Υπόσχονται Ψαλίδι 26 τρισ. Δολ. Στο Κόστος της Ενέργειας –Τα Κομμάτια από το Πράσινο Παζλ που Λείπουν

Οι ΑΠΕ Υπόσχονται Ψαλίδι 26 τρισ. Δολ. Στο Κόστος της Ενέργειας –Τα Κομμάτια από το Πράσινο Παζλ που Λείπουν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 15 Οκτωβρίου 2021 - 08:20

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει μεγάλα τμήμα της Ευρώπης υποχρεώνει όλους τους stakeholders - κλειδιά (θεσμικοί φορείς, βιομηχανία και αγορές) να στρέψουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στο κόστος της Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και να απαντηθεί σαφώς το ποιοί θα κληθούν 

να το καταβάλουν. Το κυρίαρχο πλέον, δεν είναι μόνο το πώς θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά και το πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ανάλογων φαινομένων στο ορατό μέλλον. Είναι προφανές ότι μέσα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, όλοι μπορούν να ισχυριστούν, τελικά, ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Τόσο εκείνοι που προτείνουν ως υπέρτατη λύση για τη φυγή από το υψηλό κόστος της ενέργειας την ολοκληρωτική στροφή στις ΑΠΕ, όσο και εκείνοι οι οποίοι διατείνονται πως ο δρόμος για την ουδατερότητα άνθρακα περνά μέσα και από τα παραδοσιακά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του παραμείνεις άπραγος και να μη φροντίσεις να αλλάξεις το ενεργειακό μοντέλο μπορεί να αποβεί τεράστιο, όσο τεράστιο μπορεί να αποδειχτεί και το κόστος του να σπεύσεις να τα αλλάξεις όλα εν μια νυκτί. Και κυρίως, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι όλα τούτα θα γίνουν εύκολα και φθηνά.

Στο συνέδριο του energypress.gr για τις ΑΠΕ, εκπρόσωποι της WindEurope και της ΕΛΕΤΑΕΝ παρέθεσαν μια σειρά χρήσιμα στοιχεία για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Όπως τόνισαν, κάθε χρόνο εξοικονομούνται περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία αιολικών πάρκων, χάρη στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Τα νέα αιολικά πάρκα στη χώρα μας παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που είναι 3 με 4 φορές φθηνότερη σε σύγκριση με το τρέχον κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2 με 3 φορές φθηνότερη από την καύση λιγνίτη. Επίσης, αναφέρθηκε πως οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα παράγουν, μαζί με τα φωτοβολταϊκά, το πιο φθηνό ρεύμα, και τονίστηκε πως όσο περισσότερα αιολικά πάρκα διαθέτουμε σε λειτουργία τόσο πιο αμβλύνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ρεύματος για νοικοκυριά και βιομηχανία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Τζάιλς Ντίκσον είπε πως οι  τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ενεργειακό κόστος αναδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς όπως τόνισε, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει, βραχυπρόθεσμα, προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές, μέσω της μείωσης της φορολογίας του ηλεκτρισμού αλλά και της κινητοποίησης άλλων δημόσιων πόρων, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες της Γηραιάς ηπείρου. "Σήμερα πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερη φορολογία ανά μονάδα τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Χρειάζεται εξομάλυνση αυτού αν θέλουμε κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντίκσον πρόσθεσε ότι πάνω απ' όλα απαιτείται στρατηγική στόχευση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και επιδαψίλευσε τα εύσημα στην Ελλάδα που συνεισφέρει, όπως είπε, σημαντικά  προς αυτή την κατεύθυνση, με την πλήρη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού της. "Για αυτό χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο, δεσμευτικούς στόχους και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων" είπε για να προσθέσει πως πρέπει να επισπευσθεί η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, καθώς και να θεσπισθούν  πιο σαφείς κανόνες για το χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και τη σχέση της αιολικής ενέργειας με τη βιοποικιλότητα, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, επεσήμανε πως τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα εξοικονομούν τις εκπομπές CO2 που εκπέμπουν 3,5 εκατ. αυτοκίνητα κάθε χρόνο. "Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας, η δε παραγωγή τους, αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες Α.Π.Ε.  Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας ότι η Ενεργειακή Μετάβαση αποτελεί την απάντηση στις υψηλές τιμές

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνουν οι Α.Π.Ε. όπως αυτό αναδείχθηκε από πανελλαδική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο και η οποία είχε διενεργηθεί πριν την εκτόξευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

(Διακύμανση Κόστους ανά καύσιμο)

Η Επανάσταση των ΑΠΕ μπορεί να εξοικονομήσει 26 τρισ. δολάρια

Τις διαπιστώσεις και τις θέσεις των επικεφαλείς της WindEurope και ΕΛΕΤΑΕΝ επιβεβαιώνουν στοιχεία από ένα οικονομικό μοντέλο που αναφέρεται σε μια ταχεία και αποφασιστική απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και σε μια δυναμική στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ταχεία απανθρακοποίηση όχι μόνο δεν πρόκειται να επιφέρει την κατάρρευση των οικονομιών όπως φοβούνται αρκετοί, αλλά, αντίθετα, θα γλυτώσει τον πλανήτη από ένα αχανές κόστος ενέργειας, ύψους 26 τρισ. δολαρίων κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των πολιτικών για την απανθρακοποίηση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, θα υλοποιείται και η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάτι που όπως υποστηρίζουν επιστημονικοί κύκλοι θα διασώσει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν κάθε χρόνο να χαθούν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που συνδέεται με τη χρήση και καύση ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα και ενδεχομένως πιο σημαντικό, αυτό το μοντέλο διαψεύδει σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση που ισχύει σήμερα, δηλαδή, ότι η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των μεταβολών στη χρήση των υποδομών, αλλά και των υψηλών επιδοτήσεων που θεωρούνται απαραίτητες για να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική στροφή.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Γουίλιαμ Νόρντχαους, έχει υποστηρίξει πως ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια αργά, έτσι ώστε να αμβλύνει το κόστος και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις.

Όμως, μελέτη που συνέταξαν τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσίευσε το Bloomberg, αναφέρει ότι οι θέσεις του Νόρντχαουζ είναι εσφαλμένες, καθώς, όπως τονίζεται, δεν έλαβε υπόψη ορισμένες βασικές οικονομικές αρχές, όπως ο νόμος του Moύρ και ο νόμος του Ράιτ. Ο νόμος του Mούρ περιγράφει ότι καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, το κόστος μειώνεται εκθετικά, με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει συμβεί ασφαλώς με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια που ανταγωνίζονται, πλέον, ευθέως τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, ο νόμος του Ράιτ περιγράφει πως όσο περισσότερο παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια, τόσο καλύτερα αποκτούμε πρόσβαση σε αυτή και τόσο πιο αποδοτική και φθηνή γίνεται.

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτή τη νέα επιστημονική προσέγγιση. Καθώς οι επιδοτήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας ανέρχονται σε 447 δισ. δολάρια παγκοσμίως, οι αντίστοιχες σε ΑΠΕ μόλις που εγγίζουν τα 128 δισ. δολάρια.

(Διακύμανση τιμής Brent τελευταίου τριημέρου. Πηγή: FT.com)

Eπίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος των τιμών. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι το πετρέλαιο μπορεί να ενδεχομένως να ξεπεράσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποσταθεροποιήσεις τις οικονομίες και θα εκτροχιάσει τα φιλόδοξα πράσινα σχέδια των Βρυξελλών.

Χθες, η τιμή του Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark, κινήθηκε πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι (84,48) με ποσοστιαία άνοδο 0,57% με την ετήσια μεταβολή της να είναι της τάξης του 96,47%!

Υπ΄αυτή την έννοια μοιάζει απολύτως λογική η στροφή της Ε.Ε. στην καθαρή ενέργεια και η πολιτική για την απαλλαγή των κρατών-μελών από τον άνθρακα.