Στις 11 Οκτωβρίου, ο νέος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ επέδωσε στον Δημήτρη Ζεβελάκη, Διευθυντή Εθιμοτυπίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αντίγραφα των διαπιστευτηρίων του. Στη σύντομη αντιφώνησή του, τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να συνεργαστεί με τους ιθύνοντες της χώρας μας για να ωθήσει τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας σε νέο επίπεδο.

Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες ο Κινέζος πρέσβης δραστηριοποιείται έντονα με το να συναντάται και να συνομιλεί για θέματα που αφορούν στις σινοελληνικές σχέσεις, με υψηλόβαθμα στελέχη του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε στα ελληνικά Μέσα άρθρο του κ. Τζουντσένγκ με το οποίο θέλησε να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό και να τονίσει τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο έθνη. Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μας μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, που ξεκίνησαν περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν και συνεχίζονται σήμερα, αποτελούν παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικών μεγεθών, συστημάτων και πολιτισμών, αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Τζουντσένγκ.

«Οι σχέσεις Κίνας και Ελλάδας έχουν ήδη μια μακραίωνη ιστορία και συνεχίζουν να ενδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τον Νοέμβριο του 2019 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Μαζί με την ελληνική ηγεσία κατέληξαν σε ένα σημαντικό σχέδιο διμερούς συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τις σινοελληνικές σχέσεις. Είναι μεγάλη μου τιμή που υπηρετώ ως ο 16ος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική ιστορική συγκυρία. Νιώθω ότι η αποστολή που μου έχει δοθεί προδιαγράφεται λαμπρή, αλλά συνοδεύεται ταυτόχρονα από μεγάλη ευθύνη. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την εφαρμογή αυτής της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και θα εργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για την προαγωγή των φιλικών σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα και της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κινέζος πρέσβης στη χώρα μας.

Ο κ. Τζουντσένγκ αναφέρεται, τέλος στις κομβικές επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά και τονίζει πως η επιτυχία της COSCO Shipping στην περιοχή αποτελεί λαμπρό παράδειγμα στο πλαίσιο της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», καθώς και σε αυτό της προαγωγής της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Πιστεύω ότι η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πολλές και μεγάλες προοπτικές για έμπρακτη συνεργασία σε διάφορους τομείς και σίγουρα θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την επιδημία», καταλήγει το άρθρο.   

Ποιος είναι όμως ο νέος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα;

Ο  κ. Σιάο Τζουντσένγκ ο οποίος γεννήθηκε το 1970, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην ιστορία. Τη διετία 1997-1998 υπήρξε Assistant Research Fellow στο China Institute of International Studies. Την τετραετία 1998-2002 υπηρέτησε ως Τρίτος Γραμματέας και ακολούθως ως Δεύτερος Γραμματέας, στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Τεχεράνη. Για ένα χρόνο, έως και 2003 υπήρξε Assistant Research Fellow, China Institute of International Studies.

Την πενταετία 2003-2008 ο κ. Τζουντσένγκ υπηρέτησε ως Δεύτερος Γραμματέας, μετέπειτα ως Αναπληρωτής Διευθυντής και τέλος ως Διευθυντής του Τμήματος Δυτικής Ασίας και Βόρειας Αφρικής, στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέσως μτά και έως το 2012 υπήρξε Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Τουρκία, ενώ από εκείνη τη χρονιά και έως το 2019 υπηρέτησε, αρχικά ως Σύμβουλος και κατόπιν ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, του Τμήματος Δυτικής Ασίας και Βόρειας Αφρικής, στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από το 2019 έως το 2021 άσκησε χρέη επικεφαλής Συμβούλου στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Κάιρο και από φέτος ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα.