Την ευκαιρία να ενημερώσει τους κατοίκους της Αστυπάλαιας για τα οφέλη του προγράμματος, Astypalea Smart & Sustainable Island είχε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία επισκέφθηκε το νησί του Αιγαίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7-8 Οκτωβρίου, μαζί με στελέχη της κυβέρνησης και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. 

Η διήμερη επίσκεψη περιελάμβανε συναντήσεις με στελέχη της Volkswagen που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και test drive των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας στις οποίες μετείχαν πολλοί κάτοικοι. Η κ. Σδούκου η οποία παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια του προγράμματος, όπως και την όλη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr, είπε πως το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση υλοποιούν στην Αστυπάλαια ένα έργο-πρότυπο για όλα τα νησιά, για τα οποία ο σχεδιασμός είναι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, να μετατραπούν σε καθαρά, πιο πράσινα και να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία. «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία γιατί κάθε έργο έχει να κάνει τελικά με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Με το πρόγραμμα e-Astypalea του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχουμε ένα σημαντικό εργαλείο κι έχουμε δεσμεύσει για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλα τα οχήματα του νησιού να γίνουν ηλεκτρικά» τόνισε.  

Να επισημάνουμε, πως η κα Σδούκου επισκέπτεται από σήμερα την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της αποστολής που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών  για τον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ». Η Γενική Γραμματέας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σε μια περίοδο όπου χαρακτηρίζεται από  το μετασχηματισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του διυπουργικού κλιμακίου στην Αστυπάλαια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου e-Astypalea και διαβεβαίωσε ότι οι 4 πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το σχέδιο για τη δημιουργία του πρώτου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα επιδοτήσεων των κατοίκων του νησιού, που αφορά στην αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων τους με ηλεκτρικά νέας γενιάς, ενώ τόνισε και την απόφαση των συστημικών τραπεζών να παράσχουν χαμηλότοκα προγράμματα χρηματοδότησης όλων των δανείων για την αγορά των νέων οχημάτων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στη εκτέλεση των αναγκαίων έργων του φιλόδοξου έργου που αναμένεται να διαρκέσει έως και το 2026. Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε πως το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει. Τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία. 

Παράλληλα, ο Δήμος Αστυπάλαιας διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων της Αστυπάλαιας για το project Smart & Sustainable Island κατά την οποία αναλύθηκαν οι 4 πυλώνες του προγράμματος.  Επίσης, προεβλήθη video παραγωγής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, με μία σύντομη αναδρομή στο καλοκαίρι και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου "ASTYPALEA SMART & SUSTAINABLE ISLAND". 

Θυμίζουμε ότι το “Astypalea Smart & Sustainable Island” τοποθετεί το νησί στο  προσκήνιο της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα της πράσινης, έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας και προβλέπει, μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων που αποτελείται από 6 φορτιστές, που εγκαταστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ενίσχυσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αναβάθμισης υφιστάμενων παροχών δημοσίων κτιρίων, έχουν γίνει εργασίες διαμόρφωσης και εξωραϊσμού των θέσεων στάθμευσης και έχει υπάρξει προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού προστασίας και σήμανσης των σταθμών φόρτισης.