Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε νέα αύξηση το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 10 Οκτωβρίου ανήλθε στα €187,05/MWh, δηλαδή αυξημένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 21,6% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €286,06/MWh και στα €78,56/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (8/10), φτάνοντας τα €218,73/MWh.  

       

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά τη μικρή πτώση της ζήτησης, οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δέχτηκαν ανοδικές πιέσεις από το ράλι των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Στην αύξηση συνέβαλλε και η πτώση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, κατά περισσότερο από 100 GWh. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τις 0,9 TWh (875 GWh). Το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 158 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.012 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (137 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 39,5 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 31%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 276 GWh, σημειώνοντας πτώση 28% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 27,5 GWh (-1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σημειώνοντας χαμηλό 29 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 468 GWh, καλύπτοντας το 53% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 111 GWh, κάλυψε το 13% της ζήτησης ηλεκτρισμού.