Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε αύξηση το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου ανήλθε στα €153,81/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 10,6%

από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €230,12/MWh και στα €92,94/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Κυριακή (3/10), φτάνοντας τα €171,38/MWh.

        

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δέχτηκαν ανοδικές πιέσεις από το ράλι των τιμών στα ευρωπαϊκά gas hubs. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διατηρήθηκε κάτω από τη 1 TWh (902 GWh). Το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 221 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.044 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (143 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 55 GWh (υψηλό 26 εβδομάδων), είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 41%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 384 GWh, σημειώνοντας άνοδο 46% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 28 GWh (-16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σημειώνοντας χαμηλό 28 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 413 GWh, καλύπτοντας το 45% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 103 GWh, κάλυψε το 11% της ζήτησης ηλεκτρισμού.