Μαγική Εικόνα η «Μεγαλύτερη» Ιδιωτικοποίηση της Χώρας

Όπως πληροφορούμεθα από σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο αλλά και από τις ανακοινώσεις των ίδιων των εταιρειών η πρόσφατη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι € 2,1 δισεκ. στην Αυστραλιανή Spear, μέλος του ομίλου Macquarie, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί την μεγαλύτερη, από άποψη καταβαλλόμενου τιμήματος, μέχρι σήμερα πώληση ενεργητικού. Όμως το καθαρό τίμημα, δηλαδή τα χρήματα που θα εισρεύσουν σε λίγες ημέρες στα ταμεία της ΔΕΗ, που είναι στην ουσία ο πωλητής, θα είναι μόλις 1,3 δισεκ. ευρώ όπως διευκρίνισαν ανώτερα στελέχη της Επιχείρησης με άμεση γνώση του θέματος. Το ερώτημα παραμένει ασφαλώς ως προς την τύχη των υπόλοιπων 804 εκατ. ευρώ αφού η ΔΕΗ δεν πρόκειται να δει ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα. Η απάντηση δεν είναι άλλη 

energia.gr
Τετ, 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:57

από το φραστικό περίβλημα της επίσημης ανακοίνωσης σύμφωνα με τη οποία, «πλειοδότης αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ»

Ομως όπως μας διευκρίνισαν στελέχη του αγοραστή, δηλ.της Macquarie, δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του 49% του χρέους του ΔΕΔΔΗΕ και αφ ής στιγμής η Spear θα γίνει και επίσημα μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ τότε αναλαμβάνει από κοινού με την ΔΕΗ (στην οποία θα ανήκει το υπόλοιπο 51% της εταιρείας) την διαχείριση του χρέους. Τουλάχιστον θεσμικά δεν υπάρχει η παραμικρή υποχρέωση της Macquarie να σπεύσει να αποπληρώσει τα 804 εκατ. ευρώ. Με την νέα διοίκηση της εταιρείας να επιλέγει αυτή το πότε και το εάν θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο (τελείως απίθανο) ή απλώς ένα μικρό μέρος του χρέους. Πράγμα που μπορεί να γίνει άνετα μέσα από το cash flow της επιχείρησης και χωρίς αύξηση Κεφαλαίου, δηλαδή χωρίς να εισφέρει άλλα μετρητά η Macquarie.

Μία ακόμα μαγική εικόνα που με μεγάλη μαεστρία προβάλλει η κυβέρνηση μιλώντας για ιδιωτικοποίηση μαμούθ 2,1 δισεκ ευρώ ενώ το πραγματικό και μοναδικό τίμημα αφορά αποκλειστικά στο 1,3 δισεκ. ευρώ. Όχι ένα ευκαταφρόνητο ποσό για την υπερχρεωμένη ΔΕΗ αλλά προς θεού δεν αποτελεί την κορωνίδα των ιδιωτικοποιήσεων!

Διαβάστε ακόμα