Επιστροφή στην Κοινωνική Πολιτική Μέσω ΔΕΗ; - Τί Απαντά ο Κ. Σκρέκας στις Αιχμές των Ιδιωτών Παρόχων

Επιστροφή στην Κοινωνική Πολιτική Μέσω ΔΕΗ; - Τί Απαντά ο Κ. Σκρέκας στις Αιχμές των Ιδιωτών Παρόχων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:28

Απορίες και αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κλάδο των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και επεξήγησε χθες, Τρίτη 14/9, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αγορά προμήθειας ρεύματος εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης εμπλέκουν καθιστούν εμμέσως την ΔΕΗ σε πρωταγωνιστή της υπόθεσης

καθώς παρουσιάζεται να ασκεί κοινωνική πολιτική για λογαριασμό της κυβέρνησης, υπονομεύοντας, όπως υποστηρίζουν, την προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον υγιή ανταγωνισμό των τελευταίων ετών.

Η γενική αίσθηση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων του ηλεκτρισμού, δίνει την αίσθηση πως μιας έμμεσης κρατικής βοήθειας προς την ΔEΗ, κάτι, που, όπως, υποστηρίζουν, γίνεται σαφές από το ότι όσοι έχουν αναφερθεί στο θέμα, από πλευράς κυβέρνησης, μιλούν τελικά για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης η οποία υποτίθεται θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακριβής ενέργειας, όταν οι ιδιώτες θα υποχρεωθούν, απλώς, να ακολουθήσουν, εκόντες- άκοντες και στο τέλος του δρόμου, θα δουν ένα νέο κύμα αποχωρήσεων πελατών τους, οι οποίοι θα επιστρέψουν στη ΔEΗ προσδοκώντας καλύτερες εκπτώσεις.

Όλα τούτα συμβαίνουν σε μια εποχή κατά την οποία το μερίδιο της Επιχείρησης στην λιανική αγορά κινήθηκε τον Αύγουστο στο 64,37%, όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι από το 2019 θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το 50%. 

Έτσι, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων οι εναλλακτικοί προμηθευτές αντιλαμβάνονται ότι προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν την πελατειακή βάση τους, χρειάζονται να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια από εκείνα της ΔΕΗ, κάτι που υπό τις σημερινές περιστάσεις, αδυνατούν να πράξουν.

Είναι χαρακτηριστικό της ψυχολογίας που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών, μετά τη μετακύλιση του πρώτου κύματος των αυξήσεων από το ακριβό φυσικό αέριο στα τιμολόγια λιανικής των ιδιωτών παρόχων, ότι από τον Αύγουστο παρατηρείται δυσαρέσκεια και διαρροή πελατών από αυτούς. Έχει, επίσης, τη σημασία του το ότι ενώ ο κ. Σκρέκας είχε καέσει τους καταναλωτές, πριν από λίγες ημέρες, να συγκρίνουν τις τιμές των παρόχων πριν συνάψουν συμβόλαια μαζί τους, το γεγονός ότι σήμερα θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο για τον απλό καταναλωτή να συγκρίνει τα τιμολόγια των εταιρειών και να επιλύει τις δύσκολες εξισώσεις, βάσει των οποίων οι προμηθευτές ενεργοποιούν τις περίφημες ρήτρες. 

(Τιμές Προημερησίας Αγοράς στην Ευρώπη από την αρχή του έτους)

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός άφησε να διαφανεί η ενόχλησή του για το επίπεδο λειτουργίας της λιανικής στο ρεύμα λέγοντας πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαφορετικές τιμές, με διαφορετικά περιθώρια και κάλεσε να μη επικεντρωθεί η προσοχή στο σήμερα. «Δεν ζητάμε από κανέναν να πουλήσει με τρόπο που τον κάνει μη βιώσιμο. Θα πρέπει όμως όλοι να συνυπολογίζουν πώς πηγαίνουν οι αγορές, πώς πηγαίνουν οι χονδρεμπορικές τιμές και ανάλογα να εφαρμόζουν εμπορικές πολιτικές που να είναι και ελκυστικές και βιώσιμες. Υπήρχαν και άλλα τρίμηνα που ήταν πολύ πιο φθηνές οι χονδρεμπορικές τιμές και διαφορετικά τα μερίδια αγοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στους καταναλωτές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τις καλύτερες τιμές και πως η δουλειά της είναι να τους προστατεύσει, όπως και την αγορά. «Να λειτουργεί σωστά, με δυνατές εταιρείες, για να μπορούν τελικά να έχουν ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στις ανάγκες των καταναλωτών και να είναι έρμαια στις παροδικές εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργούνται. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν σε αυτό» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός ανέφερε πως η επιδότηση, δηλαδή, τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφορά σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Άρα, είπε, δεν έχει σημασία με ποιον είναι συνδεδεμένος ο καταναλωτής. Θα δει στον λογαριασμό του εκείνο το οποίο θα ζητήσω από τους προμηθευτές. Είναι στο μηχανογραφικό, στο πληροφοριακό σύστημα, στην αποτύπωση του λογαριασμού που στέλνουνε στους πελάτες τους υπάρχει μια διακριτή γραμμή που να αφορά την έκπτωση, την επιδότηση ουσιαστικά που θα δώσει το κράτος για την κατανάλωση την οποία έχουν πραγματοποιήσει.

«Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκαστικό για να υποχρεώσουμε οποιονδήποτε πάροχο να πουλήσει σε μια τιμή που δεν θέλει εκείνος ή δεν τον συμφέρει ή δεν είναι βιώσιμη. Η ΔΕΗ επίσης είναι μία μια εταιρία που από μόνη της αποφάσισε να στηρίξει τους καταναλωτές που έχει, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του κράτους, στην επιδότηση αυτή  με μία επιπλέον έκπτωση για τις κιλοβατώρες από 300 ως 600», τόνισε. 

Πάνω στη δήλωση του κ. Σκρέκα κινήθηκε και η ερώτηση που απηύθυνε το energia.gr στον Υπουργό για το πώς τελικά οι ιδιώτες πάροχοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τιμολογιακή πολιτική, τέτοια, που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, όταν η κυβέρνηση παρέχει αυτή τη στήριξη στην ΔΕΗ και υπ’ αυτή την έννοια τους υποχρεώνει να λάβουν αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης.

Ο κ. Σκρέκας απέρριψε κατηγορηματικά τη στήριξη του δημοσίου προς τη ΔEΗ και τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης αγοράς. «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητές του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρεία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».

«Η ΔΕΗ δεν έχει έσοδα από το Δημόσιο, από το δημόσιο ταμείο εννοώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν δίνουμε τίποτα στη ΔΕΗ. Την επιδότηση της κιλοβατώρας την κάνουμε σε όλους τους προμηθευτές είπαμε. Πώς δίνουμε στη ΔΕΗ; Αφού όλοι θα έχουν αυτή την επιδότηση.  Και ο Σκρέκας που πουλάει θα έχει επιδότηση ο πελάτης του.

Ο Υπουργός συνέχισε με την απάντησή του, λέγοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το ερώτημα: «Είναι μια αγορά, ο καθένας θα πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Εμείς θα πούμε; Δεν μπορούμε τελικά να μπούμε στο πορτοφόλι του καθενός να του κάνουμε κουμάντο. Ο καθένας ανάλογα τις δυνατότητές του θα προχωρήσει στην αγορά, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί.  Αυτή είναι η αγορά, ελεύθερη αγορά έχουμε. Τί να κάνουμε εμείς;»

«Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν στηρίζει καμία εταιρία. Η ΔΕΗ ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είχε τις πιο φτηνές, να το πω ανάποδα, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Άρα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Ήταν η πιο φτηνή η ΔΕΗ, ήταν ο cost leader που λέμε στο εμπόριο; Δεν ήταν ο cost leader άρα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Ούτε ήταν ο cost leader και δεν ξέρω αν θα παραμείνει και ο cost leader ή θα γίνει ο cost leader. Είναι μια ελεύθερη αγορά, όποιος έχει δυνατότητα πουλάει ρε παιδιά.  Τώρα τι με ρωτάτε, εμπορικά θέματα; Εδώ είναι, τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη για να μπορεί να επιβιώνει. Με βάση αυτή την αρχή κινούνται όλοι», είπε χαρακτηριστικά.