Το έχουμε γράψει πολλάκις. Ο Ερντογάν όταν αντιμετωπίζει μια σοβαρή εσωτερική κρίση, αρέσκεται να εφευρίσκει εχθρούς. Φυσικά οι αγαπημένοι του στόχοι παραμένουν Αθήνα και Λευκωσία και αυτή την στιγμή ήταν η σειρά της πρώτης, την οποία και κατηγόρησε ότι δεν συνδράμει την Άγκυρα στην προσπάθειά της να κατασβέσει τις δεκάδες πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την χώρα εδώ και μια εβδομάδα. Τραγική ειρωνεία αν σκεφθεί κανείς  ότι χθες εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα 81 πυρκαγιές, 

με σκηνές αποκάλυψης να εκτυλίσσονται σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες και Πάρνηθα. Παρά ταύτα τα τουρκικά φιλοκυβενητικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ελλάδα πως η πρόσφατη υπόσχεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνδρομή στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία, δεν έγινε πράξη.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Πριν λίγες ημέρες η Άγκυρα σκαρφίστηκε υποτιθέμενο θάνατο Τούρκου πολίτη στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Όλα αυτά φυσικά μέσω διαρροών στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία διαψεύστηκαν αμέσως από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αυτή την φορά όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, όπως μεγάλη είναι και η τουριστική  ζημιά που έχει υποστεί η Τουρκία στα τουριστικά θέρετρά της, που απειλήθηκαν από τις πυρκαγιές.   

Η μόνη έγνοια του καθεστώτος Ερντογάν είναι μην πληγεί το κύρος της Τουρκίας στο εξωτερικό.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ δημιουργήθηκε σχετικό hashtag #helpturkey με 5,75 εκατομμύριαre-tweets, το οποίο ζητά βοήθεια διότι το κράτος έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στη μοίρα τους, λίγη ώρα αργότερα δημιουργήθηκε το αντίθετο #WeDontNeedHelp με 61.000 re-tweets, το οποίο αποκαλεί "προδότες" ‘όσους πλήττουν την εικόνα της Τουρκίας και όσους ζητούν βοήθεια! Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο σε θέση να πραγματοποιήσει αποστολές και εναπόκειται αποκλειστικά στη βοήθεια από το εξωτερικό.

Δυνάμεις πυροσβεστών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν συνέβαλαν στις προσπάθειες αναχαίτισης του πύρινου εφιάλτη με τη συνδρομή τουλάχιστον 13 πυροσβεστικών αεροσκαφών, 45 ελικοπτέρων, drone και 828 οχημάτων της πυροσβεστικής. Η ΕΕ έστειλε άλλα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κροατία και την Ισπανία μετά τη σχετική έκκληση για βοήθεια από την Τουρκία. Ο Ερντογάν δέχεται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση  για το γεγονός ότι η χώρα είναι πλέον απροστάτευτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροπλάνα την ώρα που ο ίδιος έχει στην κατοχή του 13 αεροσκάφη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία εκδηλώνονταν περισσότερες από 2.600 πυρκαγιές κάθε χρόνο στην Τουρκία,  ενώ  πέρσι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 3.400, όπως αποκάλυψε ο Χουσρέβ Οζκαρά, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασολόγων. Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι έχει βρει την λύση. Το βράδυ του Σαββάτου, βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε φακελάκια με  τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε!  Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Τουρκίας, που θέλει να ονομάζεται  παγκόσμια δύναμη και ισχυρός παίκτης της περιοχής.