Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε σημαντική αύξηση το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρισμού στην ιστορία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Ιουλίου και 1 Αυγούστου ανήλθε στα €121,93/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 29,77% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €160,37/MWh και στα €64,64/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (31/7), φτάνοντας τα €143,23/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο συνεχιζόμενος καύσωνας με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσε την εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα, λόγω ευρείας χρήσης κλιματιστικών, ασκώντας μια άνευ προηγουμένου πίεση προς τα πάνω στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών απασχόλησε όλη τη Βαλκανική, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές να παρατηρηθούν σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 1,3 TWh (1.322 GWh), ενώ το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 766 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.357 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (35 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 47 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 25%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 330 GWh, σημειώνοντας μικρή πτώση 1,2% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 8% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 101 GWh (+23% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας υψηλό 22 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 615 GWh, καλύπτοντας το 47% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 149 GWh, κάλυψε το 11% της ζήτησης ηλεκτρισμού.