Το χάσμα των «δύο κόσμων», ήτοι οι βαθιές ανισότητες στους ρυθμούς των εμβολιασμών μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και η κλιμάκωση της πληθωριστικής πίεσης συγκροτούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τη νέα, διπλή απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η διπλή αυτή απειλή εντείνει και την αβεβαιότητα για τις προοπτικές και την ισχύ της μετα-πανδημικής ανάκαμψης, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ με την αναθεωρημένη έκθεση του World Economic Outlook, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η πίεση του πληθωρισμού μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονη απ' ό,τι εκτιμούν σήμερα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Παρά τις προειδοποιήσεις, πάντως, το Ταμείο δεν μεταβάλλει, προσώρας τουλάχιστον, την εκτίμησή του για παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 6% φέτος. Αναθεωρεί όμως προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες και επί τα χείρω εκείνες για τις αναπτυσσόμενες - γεγονός που καταδεικνύει ακόμη πιο έντονα το ρήγμα των ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου, το ΔΝΤ αναβαθμίζει κατά 0,5% την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες, προσδιορίζοντάς την πλέον στο 5,6%. Στον αντίποδα αναθεωρεί προς τα κάτω, κατά 0,4%, την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου πλέον αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 6,3%.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιταλίας, ενώ οι προβλέψεις του Ταμείου διατηρούνται αμετάβλητες για τη Γαλλία και τη Γερμανία και αναθεωρούνται προς τα κάτω για την Ισπανία και την Ιαπωνία.

Συνολικά, δε, και επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα της μετάλλαξης Δέλτα, το Ταμείο προειδοποιεί ότι «η ανάκαμψη δεν είναι διασφαλισμένη ούτε στις χώρες εκείνες με χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων» και δεν θα παγιωθεί «όσο ο ιός κυκλοφορεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Ως προς την απειλή του πληθωρισμού, το ΔΝΤ εκτιμά μεν ότι -στις περισσότερες χώρες- θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022, προειδοποιεί όμως ότι «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή» και ως προς την εξέλιξη των τιμών. Ως βασικό κίνδυνο δείχνει μια εσπευσμένη στροφή των δυτικών κεντρικών τραπεζών σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική υπό το βάρος της πληθωριστικής πίεσης, η οποία όμως θα καταφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων

Σε κλίμα κοντά σ' αυτό το ΔΝΤ κινείται και το τελευταίο poll του Reuters μεταξύ 500 οικονομολόγων για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης, με την πλειονότητα να δείχνει ως υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το poll, τα αποτελέσματα του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δίνει επίσης ρυθμό ανάπτυξης 6% φέτος για την παγκόσμια οικονομία και 4,5% το 2022, με μια μικρή ανοδική αναθεώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο.

Το 80% από τους συμμετέχοντες θεωρεί ως μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία την εξάπλωση των μεταλλάξεων, ενώ το 70% εκτιμά ότι η τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Παρά ταύτα, οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό του 2021 σε 35 χώρες επί συνόλου 48 που περιέλαβε η έρευνα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")