Σε νέο ρεκόρ έχουν οδηγηθεί οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Ηνωμένων Πολιτειών το α’ εξάμηνο του έτους, χάρη στη θεαματική άνοδο της ζήτησης, τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους θερινούς μήνες από την Ασία και την Ευρώπη, αλλά και τις αισθητά χαμηλότερες τιμές αναφοράς του καυσίμου στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 9,6 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d), κατά μέσον όρο, στο διάστημα  Ιανουάριος-Ιούνιος 2021, με ποσοστιαία αύξηση 42% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το περασμένο έτος, όταν οι εξαγωγές καυσίμου είχαν υποστεί καθίζηση λόγω της πτώσης της ζήτησης και των χαμηλών τιμών που επέφερε η πανδημία του COVID-19 στις βασικές αγορές προμήθειας φυσικού αερίου, Ασία και Ευρώπη.

Στο τέλος του 2020, η παγκόσμια ζήτηση LNG είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πέρυσι, με την τάση αυτή να ενδυναμώνεται στις αρχές του 2021, με σύμμαχο τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες στην Ασία και την Ευρώπη, αλλά και τις διακοπές λειτουργίας των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φ. αερίου σε περιοχές εκτός ΗΠΑ, όπως στην Αυστραλία, την Μαλαισία, την Νιγηρία, την Αλγερία και την Νορβηγία.

Η ζήτηση για LNG στην Ασία και την Ευρώπη εξακολούθησε να παραμένει υψηλή ακόμη και μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου, λόγω των χαμηλότερων του κανονικού αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και της επικράτησης  χαμηλότερων τιμών εξαγωγής στο Henry Hub και ευρύτερα του αμερικανικού LNG σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές spot στις βασικές αγορές του καυσίμου. Η Ασία παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG την περίοδο  Ιανουάριος-Μάιος 2021, με ποσοστό 46%, σύμφωνα με την ΕΙΑ, ενώ ακολούθησε η Ευρώπη με μερίδιο 37%. Αυξημένες ήταν, επίσης, οι εξαγωγές προς την Βραζιλία καθώς η χώρα επέλεξε το καύσιμο για να λειτουργήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της στον απόηχο της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 91 ετών.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε όγκους εξαγωγών ύψους 211,6 δισ. κυβικών ποδιών τον Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή, μειωμένους κατά 30,6% έναντι του προηγούμενου μήνα, Ιανουαρίου, αλλά κατά  6,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Συνολικά, τον Φεβρουάριο απέπλευσαν 65 πλοία μεταφοράς LNG από αμερικανικές τερματικές εγκαταστάσεις του καυσίμου, από 92 πλοία τον Ιανουάριο του 2021.

Κορυφαίος προορισμός των φορτίων αμερικανικού LNG ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με 34,3 Bcf για να ακολουθήσουν 22,8 Bcf οι Κάτω Χώρες, η Τουρκία με 20,7 Bcf και η Γαλλία με 18,2 Bcf. Στους ασιατικούς προορισμούς κυριάρχησε η Ιαπωνία με εισαγωγές 18,3 Bcf. Ωστόσο, κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό υγροποιημένο φ. αέριο παραμένει η Νότια Κορέα με 302 φορτία, που αντιστοιχούσαν στο 15,7% των συνολικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές LNG ΗΠΑ προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 67% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Μάλιστα οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Κίνα ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 0,6 Bcf / d το 2020. αφού η ασιατική χώρα μείωσε τους δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες από 25% σε 10%!

Οι εξαγωγές αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 2,5 Bcf / d, ήτοι αύξηση 0,6 Bcf / d σε σύγκριση με το 2019. Η Ευρώπη ήταν ο βασικός εξαγωγικός προορισμός για αμερικανικό LNG το 2019, ενώ οι εξαγωγές το 2020 προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 0,3 Bcf / d, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία κατά 0,1 Bcf / d εκάστη.

Τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για τους πέντε κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς αμερικανικού LNG, που αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών του καυσίμου ήταν 32.2 Bcf για την Νότια Κορέα, 30.3 Bcf για την Γαλλία, 28.5 Bcf για την Κίνα, 27.7 Bcf για την Ιαπωνία και 24.2 Bcf για την Ολλανδία. Οι συνολικές εξαγωγές τον Μάρτιο ήταν 317.6 Bcf, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 50,1% από τον Φεβρουάριο του έτους που διανύουμε και 3,1% έναντι του Μαρτίου του 2020.

(Eξαγωγικοί προορισμοί για αμερικανικό LNG από Φεβρουάριο 2016-Μάρτιο 2021. Πηγή: US Department of Energy)

Στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG κατέφθασε την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, όταν το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο LNG "Maria Energy" του Ομίλου Τσάκος, έδεσε στον προβλήτα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ρεβυθούσα, μεταφέροντας spot φορτίο LNG 168.000 κυβικών μέτρων της αμερικανικής Cheniere.

Έκτοτε, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ   σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9,6% το 2020, από το αμέσως προηγούμενο έτος, που σημαίνει πρακτικά, ποσότητα της τάξης των 5,37 δισ. κυβικών μέτρων.

 Πιο συγκεκριμένα η εγχώρια κατανάλωση την περίοδο Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2020 ανήλθε σε 63,1 εκατ. μεγαβατώρες (MWh) από 57,4 εκ. MWh το 2019, με το 46,18% του καυσίμου να αποτελείται από εισαγωγές φορτίων LNG, χάρη και στην επικράτηση σημαντικά χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην προμήθεια της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο, αντικαθιστώντας την Αλγερία, με το ποσοστό τους να ανέρχεται σε 48% και να αντιστοιχεί σε 16.1 TWh.

Όσον αφορά στην εικόνα της αγοράς το α’ δίμηνο του 2021, οι εισαγωγές LNG εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% εξαιτίας της αύξησης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό της μεταστροφής αυτής το γεγονός ότι ενώ οι εισαγωγές LNG το 2020 αντιπροσώπευαν το 50% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου,  στο πρώτο δίμηνο του έτους που διανύουμε, αυτό το ποσοστό περιορίστηκε στο 40% και το επόμενο δίμηνο.

Χαρακτηριστικά, το φυσικό αέριο αγωγού κυριάρχησε στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο για να καλύψει το 63% των εισαγωγών, έναντι 37% του LNG, λόγω του ότι η τιμή του παραμένει υψηλή από την αρχή του έτους.

Θυμίζουμε πως οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα τον Απρίλιο ανήλθαν σε 6 TWh, που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση 1,7% σε μηνιαία βάση και κατά 47%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020.