Σε ρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος σε αθέμιτες πρακτικές, σε ό,τι αφορά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Κ. Σκρέκας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «οι ενεργειακές κοινότητες μέχρι τώρα κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν γίνει αντικείμενο αξιοποίησης από ανθρώπους, από επενδυτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε μεμονωμένες πηγές ενέργειας, σε μεμονωμένα φωτοβολταϊκά, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που έδινε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες να αναλάβουν μεγαλύτερη απόδοση επί του κεφαλαίου που επενδύθηκε από τη στιγμή που

έχει μεγαλύτερη ταρίφα απ’ ό,τι ένα μεμονωμένο φωτοβολταϊκό και επίσης έχει και κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αφορούν την αδειοδότηση, αλλά και τη χρονική σειρά».

Σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο βασικός στόχος του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι να δοθεί η δυνατότητα σε οικονομικά αδύναμους πολίτες να κάνουν μία ενεργειακή κοινότητα και να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση σε μία καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή.

Ευρωπαϊκό φαινόμενο η αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, το οποίο έχει αναλυθεί διεξοδικά από το Energia.gr. Όπως είπε το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, όπως η αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Η άλλη βασική εξήγηση είναι η αύξηση των τιμών του διοξειδίου του  άνθρακα τόνισε ο κ. Σκρέκας επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη έχει πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση για να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, από την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούν την κλιματική κρίση, όπως αυτή συμβαίνει και όπως αυτή τη νιώθουμε στην καθημερινότητά μας από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς έρχονται και βάλλουν όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Είδαμε τι έχει συμβεί στη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα τελευταία δυο-τρία χρόνια, με τους μεσογειακούς κυκλώνες και τις τεράστιες καταστροφές. Είδαμε τι συνέβη στη Γερμανία πριν λίγες εβδομάδες, δυστυχώς με δεκάδες νεκρούς από μια θεομηνία που έπληξε τη χώρα. Τέτοια δεν είχε πλήξει τα τελευταία εκατό χρόνια ή από τότε που θυμούνται, τέλος πάντων».

Παράλληλα,  αναφέρθηκε στα μέτρα του υπουργείου για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. «Αξιοποιούμε εκατό εκατομμύρια για αρχή  από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε περίπου 120 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν με σχεδόν μηδενικής αξίας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο τριάντα χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε δώσει τριάντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και είχε αποκοπεί το ρεύμα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πρωτοβουλία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να καλέσει όλους τους προμηθευτές ζητώντας να έχουν εμπορικές πολιτικές που θα είναι κατανοητές από τους καταναλωτές. «Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, ώστε τελικά μέσα από τον ανταγωνισμό ο καταναλωτής να μπορέσει να επιλέξει το τιμολόγιο και την υπηρεσία που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του», τόνισε ο κ. Σκρέκα