Tί Προτείνει το ΕΧΕ για το Βάθρο Εμπορίας Φ. Αερίου- Σε Δημόσια Διαβούλευση από την ΡΑΕ

Tί Προτείνει το ΕΧΕ για το Βάθρο Εμπορίας Φ. Αερίου- Σε Δημόσια Διαβούλευση από την ΡΑΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 16 Ιουλίου 2021 - 10:21

Η ΡΑΕ έθεσε χθες, 15 Ιουλίου 2021, σε διαβούλευση έως τις 31 Αυγούστου, τις αποφάσεις που αφορούν στο Βάθρο Εμπορίας φυσικού αερίου, του οποίου η λειτουργία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Εξισορρόπηση του Φυσικού Αερίου στα δίκτυα μεταφοράς, κατόπιν εισήγησης του Εληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ)

Οι συμμετέχοντες σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, θα μπορούν να προχωρούν σε εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι η εισήγηση του ΕΧΕ  περιλαμβάνει, Κανονισμό Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου, Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών Βάθρου Εμπορίας και Αποφάσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω Κανονισμούς και είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων που ισχύουν ήδη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προτείνεται να τροποποιηθούν για να καλύπτουν θέματα εκκαθάρισης συναλλαγών στο βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, με τους  ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected] ή εγγράφως, με κοινοποίηση στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx), εφόσον το επιθυμούν.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του ΕΧΕ που αφορούν στους συμμετέχοντες στη νέα πλατφόρμα εμπορίαςπροϊόντων φ. αερίου περιλεμβάνουν, ετήσιες χρεώσεις των συμμετεχόντων στο Βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου, που έπειτα από σχετική πρόταση του Χρηματιστηρίου θα ανέρχονται στο ποσό των 7.000 ευρώ. Παράλληλα, προτείνεται όπως οι προμήθειες επί συναλλαγών αερίου να υπολογίζονται ανά συναλλαγή και σε καθημερινή βάση.

Πιο ειδικά, οι προμήθειες συναλλαγών αφορούν, κυρίως,  σε βασικές προμήθειες με τις οποίες χρεώνονται οι συναλλαγές που έχουν καταρτιστεί από τους συμμετέχοντες στο Βάθρο Εμπορίας Φ. Αερίου του ΕΧΕ (0,015 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και σε προμήθειες συναλλαγών του Παρόχου Ρευστότητας (υπολογίζονται σε 0,005 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Επίσης, προβλέπονται και προμήθειες ακύρωσης συναλλαγών, διαδικασίας υποστήριξης συναλλαγών,  για τη χρήση Κοινόχρηστου Σημείου Πρόσβασης, για τη Δ​ιαδικασία Υποστήριξης Συναλλαγών καθώς και για την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών.

Επίσης, προκειμένου για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο Βάθρο Εμπορίας προβλέπεται η χορήγηση πιστοποιητικού διαπραγματευτή ενέργειας & αερίου από το ΕΧΕ, που αφορά στη διασφάλιση της επαγγελματικής επάρκειας των στελεχών των συμμετεχόντων στην αγορά.

Η Πλατφόρμα για την οποία οι διαδικασίες ξεκίνησαν πέρυσι από το ΕΧΕ, σε συνεργασία μ τον ΔΕΣΦΑΑ, αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το επόμενο φθινόπωρο και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διευρύνει την ελληνική spot αγορά και θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων διασυνδέσεων και ευκαιριών συναλλαγών, μέσω του μοντέλου χρηματιστηριακών συναλλαγών ανάμεσα σε παραγωγούς, προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφώνονται οι τιμές στη spot αγορά και θα μπορεί να υπάρχει άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση για τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, σε αντίθεση με τον παρωχημένο τρόπο των διμερών συμβολαίων παράδοσης που πραγματοποιούνται σήμερα οι αγοραπωλησίες φ. αερίου στη χώρα μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Μπράβος, Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, κατά την πρόσφατη ενημέρωση Τύπου που πραγματοποίησε η διοίκηση του Διαχειριστή στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.