Η ΔΕΔΑ Ανοίγει το Δρόμο του Φ. Αερίου στην Αν. Μακεδονία & Θράκη- Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Διοίκησης  

Η ΔΕΔΑ Ανοίγει το Δρόμο του Φ. Αερίου στην Αν. Μακεδονία & Θράκη- Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Διοίκησης
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 6 Ιουλίου 2021 - 08:10

Σε μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την 1η Ιουλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτήθηκε η έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που αφορά στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας. Ο συμβολισμός έγκειται στο γεγονός ότι η εκκίνηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, την Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

Την έναρξη του έργου κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα.  

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, «οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής», ενώ σημείωσε ότι το έργο που εντάσσει  την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου είναι μόνο η αρχή. «Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων δικτύου θα ενώσει 34 πόλεις, μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το 2036 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το έργο αποτελεί επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο επειδή έχει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς προσφέρει στον πολίτη καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα, ανέφερε, αποτελεί μια επιλογή και με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτική μόχλευση και τονώνει τις τοπικές οικονομίες. Τέλος, είπε ο Πρωθυπουργός, συνιστά μια πράσινη πρωτοβουλία, καθώς προωθεί σε όλη την επικράτεια το φ. αέριο, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και το οποίο θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που κατέστησαν την ΔΕΔΑ σχεδόν ανενεργή και αδρανή, από το 2016 έως και το 2019 και συνεχάρη τη νέα διοίκηση και τους εργαζόμενους της εταιρείας για το μεγάλο έργο που επιτελούν, και χαρακτηρίζεται από σαφή επενδυτικό σχεδιασμό και επεκτάσεις των δικτύων στην ελληνική περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για το ρόλο του φυσικού αερίου στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας και σημείωσε ότι το καύσιμο θα διασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα αλλά και την ευελιξία του ηλεκτρικού δικτύου. «Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε σχεδιάσει επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ό, τι αφορά τη μεταφορά, αλλά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα και 44 δισεκατομμύρια επενδύσεις μέχρι το 2030 για να πραγματοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες από 150.000 νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, καθώς επίσης, επιπλέον θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε όλα τα στάδια των έργων δηλαδή, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση δικτύων, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά και διανομή του φ. αερίου στη χώρα.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας ο οποίος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρέχει στη νέα διοίκηση της εταιρείας, καθώς τον Υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο, για τη συμβολή μους στην υλοποίηση του έργου.

«Για εμάς στη ΔΕΔΑ, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, “θαμμένα” και ανενεργά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκας στην ομιλία του.

«Εκτός από συμβολική αξία, το έργο έχει και τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Μια εποχή που στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν θα υπάρχει ενεργειακή απομόνωση. Θα τη θωρακίσουμε ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος» συνέχισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται καθόλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φ. αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο  Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Από την πλευρά του, ως το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χαρακτήρισε την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος. «Η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη, διότι κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερους φόρους για πετρέλαιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουμε υψηλότερες ανάγκες σε ενέργεια και για περισσότερους μήνες το χρόνο λόγω κλίματος», σημείωσε ο κ. Μέτιος, για να προσθέσει πως μετά συστηματική προσπάθεια ετών, το έργο της ανάπτυξης του δικτύου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, τον Δεκέμβριο του 2018. «Με το έργο, χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, θα μπορέσουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, με πολλά και σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Βασίλης Κοτρώνης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής περιφέρειας. «Το μέλλον της χώρας χτίζεται από μικρές και μεγάλες νίκες σαν τη σημερινή. Νίκες που αφορούν τους πολίτες, που βελτιώνουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής τους, που δίνουν επαγγελματικές προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Εμείς στη ΔΕΔΑ, ακολουθώντας το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσπαθούμε να φθάνουμε εκεί που δεν μπορούμε, δίνοντας ενέργεια στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.

Θυμίζουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου στην Περιφέρεια ΑΜΘ ανέρχεται σε 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

Τέλος, το φθινόπωρο τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από το τέλος του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Συνολικά,  περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.