Πραγματοποιείται Αυτή την Εβδομάδα η Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Απρόσκλητη και Πάλι η Αθήνα

Πραγματοποιείται Αυτή την Εβδομάδα η Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Απρόσκλητη και Πάλι η Αθήνα
energia.gr
Σαβ, 19 Ιουνίου 2021 - 16:48

Πραγματοποιείται στο Βερολίνο αυτήν τηνεβδομάδα η διάσκεψη που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη για το μέλλον της Λιβύης. Συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και Υπουργοί Εξωτερικών από την Ιταλία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ωστόσο, η χώρα μας, για άλλη μια φορά, παραμένει απρόσκλητη στη διάσκεψη για την τύχη ενός κράτους που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις νότιες ακτές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Υπενθυμίζεται πως, παρά τις καθυστερημένες, έστω, οχλήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, το Βερολίνο απέκλεισε και πάλι τη χώρα μας από τη δεύτερη αυτή διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ, ως γνωστόν, το ίδιο είχε συμβεί όταν πραγματοποιήθηκε και η πρώτη, τον Ιανουάριο του 2020

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη νέα διάσκεψη, στις 23 Ιουνίου, συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη και να ωθήσουν τις εμπόλεμες μερίδες της χώρας να φτάσουν σε πλήρη εκεχειρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνεται η σταθεροποίηση της χώρας, η πίεση προς την Λιβύη να εκδιώξει τις ξένες δυνάμεις, αλλά και η πρόοδος που έχει σημειώσει η μεταβατική κυβέρνηση στην προετοιμασία των εκλογών του Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση στην οποία εκπροσωπείται η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης από τότε που ιδρύθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ξέσπασε το 2011 όταν δυνάμεις πιστές στον επί δεκαετίες δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ. 

Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι, η Λιβύη διαιρέθηκε μεταξύ μιας αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη, γνωστής ως Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που ελέγχει τα ανατολικά. Τον Οκτώβριο υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εκδιώξουν τους ξένους μαχητές και να δημιουργήσουν μια προσωρινή κυβέρνηση επιφορτισμένη με την ενοποίηση της Λιβύης, την έναρξη έργων ανοικοδόμησης και τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Ωστόσο, η πρόοδος σε αυτά τα σημεία ήταν αργή, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις. 

Έκθεση του ΟΗΕ τον Μάρτιο περιέγραψε τη χώρα ως «ξέφραγο αμπέλι», καθώς ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Τουρκίας, πλημμύρισαν τη Λιβύη με όπλα και μισθοφόρους. Τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να επανέλθει στην Λιβύη, η Ουάσινγκτον έστειλε τον πιο υψηλόβαθμο διπλωμάτη που έχει αποστείλει στη γειτονική μας χώρα από το 2014. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ανοίξει ξανά την αμερικανική πρεσβεία της στην Τρίπολη μετά το κλείσιμο της πριν από επτά χρόνια.