Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία Θέτουν σε Λειτουργία το Μεγαλύτερο Υποθαλάσσιο Ηλεκτρικό Καλώδιο στον Κόσμο

Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία Θέτουν σε Λειτουργία το Μεγαλύτερο Υποθαλάσσιο Ηλεκτρικό Καλώδιο στον Κόσμο
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 15 Ιουνίου 2021 - 16:56

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι δοκιμές ξεκινούν για την ηλεκτρική διασύνδεση μήκους 720km μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας. Η λειτουργία του North Sea Link, κόστους 2 δισ. ευρώ τις προσεχείς ημέρες, ενώ η κοινοπραξία μεταξύ της National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου και της Statnett της Νορβηγίας θα ξεκινήσει επισήμως τον Οκτώβριο. 

Οι διασυνδέσεις αποτελούν βασικό τμήμα της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, επειδή επιτρέπουν στο δίκτυο της χώρας να εξάγει ή να εισάγει ισχύ ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

Ο Nigel Williams, διευθυντής κατασκευών της North Sea Link, σύμφωνα με τους Financial Times ότι το καλώδιο θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να «μεγιστοποιήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εκτεταμένου δικτύου υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας», υποκαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. 

Το καλώδιο μπορεί να μεταφέρει έως και 1,4 GW ισχύος – σχεδόν όση και η χωρητικότητα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. 

Σε ημέρες κατά τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει υπερβάλλουσα αιολική ισχύ από υπεράκτιους ανέμους, το καλώδιο θα του επιτρέψει να εξάγει ποσότητες ηλεκτρισμού στη Νορβηγία, ενώ τις υπόλοιπες μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να εισάγει ηλεκτρισμό που παράγεται από τη νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Το νέο πρότζεκτ θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για ολοένα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης στο μέλλον - συμπεριλαμβανομένων σχεδίων όπως το Sun Cable μεταξύ Αυστραλίας και Σιγκαπούρης και το IceLink μεταξύ Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το καλώδιο του North Sea Link έχει συνδεθεί και τοποθετηθεί στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα σε χαμηλή τάση πριν από την κλιμάκωση στην υψηλή τάση τις επόμενες εβδομάδες. 


Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (πηγή: Financial Times)

Το πιο δύσκολο μέρος του έργου μηχανικής ήταν η τοποθέτηση του καλωδίου κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας και των νορβηγικών φιόρδ, σύμφωνα με τον Williams. Τα εξειδικευμένα σκάφη πόντισης καλωδίων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 10.000 τόνους βαρέων καλωδίων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

«Η τοποθέτηση καλωδίου κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας ήταν μία κάπως άγνωστη πρόκληση, και ειδικά το μηχανολογικό κόστος που σχετίζεται με τον καιρό», δήλωσε ο Williams. Το έργο έπρεπε επίσης να κατασκευάσει μια εξειδικευμένη φορτηγίδα για την τοποθέτηση καλωδίου σε μια απομακρυσμένη νορβηγική λίμνη. 

Τώρα που το καλώδιο έχει τοποθετηθεί, ο χρόνος ζωής του υπολογίζεται σε 50 χρόνια περίπου. 

Η κατά 50-50 κοινοπραξία ανάμεσα στις Statnett και National Grid, τις κρατικές εταιρείες ηλεκτρικού δικτύου των δύο χωρών θα κατανείμει τα έσοδα ομοιόμορφα μεταξύ τους. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει την εξάρτησή του από πηγές ενέργειας όπως τα υπεράκτια αιολικά, θα χρειαστεί περισσότερες διασυνδέσεις για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας. 

Οι διασυνδέσεις παρείχαν περίπου το 8% της ισχύος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο 19% εντός των επόμενων πέντε ετών. 

Μια πρόσφατη κυβερνητική Λευκή Βίβλος για την ενέργεια υπολόγισε ότι η χώρα θα χρειαζόταν 18GW σε διασυνδέσεις έως το 2030, από περίπου 6GW που λειτουργούν σήμερα. Η επόμενη διασύνδεση της National Grid, η Viking Link, θα διασυνδέσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία το 2024. Το ElecLink, ένα καλώδιο μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου που διασχίζει τη Μάγχη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. 

«Ελληνικά Καλώδια»: Δραστήρια σε έργα διασυνδέσεων στη Βόρεια Θάλασσα 

Εξάλλου, δραστηριότητα σε έργα διασυνδέσεων στη Βόρεια Θάλασσα αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια και η «Ελληνικά Καλώδια», θυγατρική της Cenergy Holdings. Στο πιο πρόσφατο πρότζεκτ, η ελληνική εταιρεία στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 υπέγραψε τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- σύμβαση παγκοσμίως για inter-array καλώδια, αναλαμβάνοντας αν προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και εξαρτήματα.

Το πάρκο βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως -περίπου το 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2020 η Scottish & Southern Electricity Network («SSEN»), εταιρεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκωτία, επέλεξε την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης τα οποία θα αντικαταστήσουν ήδη υπάρχοντα που διασυνδέουν νησιωτικές κοινότητες της Σκωτίας.